Ești Sănătos

Sfaturi importante pentru a evita excesele alimentare din preajma sărbătorilor. Medicii ne învață cum să mâncăm corect

Trebuie sa evitam excesele alimentare din preajma Sarbatorilor 2 1024x647 1

Sfaturi importante pentru a evita excesele alimentare. Luna cadourilor este aici, dar trebuie să fim precauți pentru a nu ne trezi cu vreun ”cadou medical” nedorit, mai ales dacă suferim deja de unele boli, care pot fi amplificate de consumul în exces de delicatese tradiționale sau alcool, ori de dulciuri. Trebuie să fim ponderați în toate și să facem față cu brio tentațiilor culinare, pentru a nu ne petrece Sărbătorile de iarnă pe la spital.

Spitalele sunt ultimele locuri unde am vrea să ajungem de Sărbători, mai ales în situația crizei sanitare în care ne aflăm. Așadar, trebuie să ne ținem cât mai departe de spital, ascultând sfatul speciliștilor. Aceștia ne transmit ce ar trebui să facem în această perioadă, mai ales dacă suferim de hemoroizi.

Criza hemoroidală este una pe care nimeni nu și-o dorește. Sunt dureri puternice, iar Sărbătorile ne-ar fi umbrite de aceasta, așa că medicul proctolog vine cu indicații prețioase pentru a nu avea probleme de sănătate. Excesul culinar poate declanşa oricând crizele hemoroidale sau le poate agrava dacă ele deja există.

O consultaţie înaintea sărbătorilor este ideală în cazul în care vă confruntaţi cu această problemă. Medicul proctolog vă va spune ce puteţi consuma, ce este de făcut dacă începe o criză, ce alimente riscă să vă înrăutăţească starea – de pildă, tot ce e picant, deci grijă la cârnaţii de casă plini de condimente.

De asemenea, am observat cu toţii cum s-au înmulţit reclamele la produse menite să ne scape de tulburări digestive. Dacă ştiţi că aveţi o sensibilitate sau aveţi simptome care vă dau de gândit încă dinainte de ospăţul sărbătorilor, vorbiţi cu un medic.

Nu rezolvaţi nimic dacă încercaţi să luaţi o pastilă considerată fals magică, ba chiar pierdeţi timp preţios care poate şi trebuie să fie alocat unui tratament corect şi complet.

O jumătate de kilogram de Crăciun, încă 500 de grame de Revelion, apoi mai adăugăm câteva până în Sfântul Ion şi tot aşa, ne trezim că după sărbători trebuie să dăm câteva kilograme js, iar acest lucru este foarte dificil de făcut, mai ales că sălile de sport sunt închise.

Perioada sărbătorilor de iarnă este cea mai mare capcană pentru o greutate sănătoasă. Va fi greu, dar încercaţi să nu vă îngrăşaţi mai mult de o jumătate de kilogram, maximum unul, în aceste zile ce urmează.

Greutatea în exces va înrăutăţi afecţiunile medicale deja existente – inclusiv hemoroizii sau bolile gastrointestinale – şi va provoca unele noi.

De asemenea, pe cât posibil, evitaţi să consumaţi grăsimi, dulciuri şi alcool la aceeaşi masă – este o combinaţie pe care veţi ajunge să o regretaţi. Consumul de fibre, pentru un tranzit optim, şi hidratarea sunt şi ele extrem de importante. Atenție! Vinul fiert nu se ia în calcul la consumul celor 2 litri de apă pe zi!