Ești Sănătos

Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion

iarnaa2 76257200

Meteorologii au emis, marți, prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Temperaturile de Crăciun și de Revelion par să fie mai ridicate decât de obicei.

Vremea în săptămâna 7 – 14 decembrie
În perioada 7 – 14 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în sud-est. Cu excepția regiunilor nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile extracarpatice.

Vremea în săptămâna 14 – 21 decembrie
În perioada 14-21 decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în jumătatea vestică a țării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Vremea în săptămâna 21 – 28 decembrie
În perioada 21-28 decembrie, de Crăciun, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal pentru această săptămână, cu posibilitatea unui deficit local în nordul extrem al țării.

Vremea în săptămâna 28 decembrie – 4 ianuarie
În perioada 28 decembrie – 4 ianuarie, care curpinde și Revelionul, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea de Crăciun și de Revelion. Temperaturi ISTORICE

2007, 2014, 2015 și 2018 au fost până acum cei mai călduroși ani, dar 2019 depășește toate recordurile, de când se fac măsurători de specialitate.

Cea mai călduroasă lună a fost noiembrie, adică luna trecută, cu aproape 5 grade peste normalul perioadei, iar decembrie continuă în aceeași notă. Dacă primele două săptămâni au fost doar 2 grade în plus față de temperatura normală, în perioada următoare vom avea temperaturi de primăvară. La mijlocul acestei săptămâni vor fi maxime de peste 20 de grade, adică o abatere termică de 15 grade.

Până de Crăciun, vremea se mai răcește, dar anul se încheie tot cu temperaturi mai mari cu 4-5 grade decât ar trebui să avem în această lună de iarnă. Vremea va fi blândă și de Revelion.

Elena Mateescu, ANM: „Pentru perioada de Ajun de Crăciun ne așteptăm ca bună parte din țară să înregistrăm temperaturi mai ales în zonele joase, chiar și zona Capitalei, 13-14-15 grade. O vreme mai caldă decât în mod obișnuit și din păcate în această zonă a țării fără zăpadă. La munte nu vor fi probleme pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie tot peste normalul perioadei.”

Din păcate, încălzirea globală duce la fenomene extreme, unele chiar noi în țara noastră. De exemplu, tornada din județul Călărași.

În total, anul acesta au fost 4592 de avertizări de vreme severă față de 2011, de exemplu, când au fost doar 1700.

2019 a avut și 301 consemnări de grindină, o diferență mare chiar și față de anul trecut, când au fost 208.