Ești Sănătos

Raed Arafat, anunț de-a dreptul cutremurător: Este vorba de aproape 14.000 de cazuri

raed arafat ID134297 INQUAM Photos George Calin 1024x683 1

Raed Arafat a vorbit marți, 15 decembrie, despre situația din Capitală. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a subliniat că locurile de la ATI și numărul de infectări reprezintă o problemă.

Raed Arafat a vorbit la B1 TV despre situația cazurilor din București.

„Am avut o videoconferință cu managerii de spitale, cu domnul Tătaru. S-au căutat toate soluțiile pentru creșterea capacității la ATI. Noi am avut în ultimele 10 zile aproape 14.000 de cazuri. La nevoie putem să ducem pacienții și în alte zone, dar există familii care nu sunt de acord cu mutarea pacienților. DSP București este cel care analizează toți factorii pe care se iau măsurile.

Din fericire, numărul cazurilor în București a scăzut în ultimele zile, dar au fost zile când am avut și 2.000 de cazuri pe zi. București, Ilfov, Constanța reprezintă o problemă la acest moment, dar încercăm să rezolvăm”, a declarat Raed Arafat la B1 TV.

Octavian Jurma, cercetător în Timișoara, aruncă Capitala în aer și susține că până la Crăciun, în Capitală se vor înregistra aproape 100.000 de cazuri de COVID-19. În acest moment se înregistrează în București 86.225 de infectări.

Potrivit ultimului raport prezentat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), Capitala a înregistrat, în doar 24 de ore, nu mai puțin de 1.142 cazuri de coronavirus. Situația îl îngrijorează teribil de Octavian Jurma, care a făcut o predicție înfiorătoare.

„În Capitală, rata de acumulare este destul de mare, peste 10.000 de cazuri săptămânal. În ultimele șapte zile au fost aproape 12.000 de cazuri înregistrate și 18.000 de cazuri, în 14 zile. Astfel că nu este decât o chestiune de timp până când se vor depăși 100.000 de cazuri în București. Și cel mai probabil săptămâna viitoare se va întâmpla acest lucru.

Dar depinde foarte mult de felul în care coboară curba infectărilor. Curba coboară în două feluri: fie prin măsuri de restricție și izolare, adică medicale și epidemiologice, fie prin scăderea numărului de teste. Pentru că această curbă pe care noi o vedem este curba cazurilor confirmate prin teste RT-PCR. Și pe măsură ce testele scad, este tot mai greu să monitorizăm situația reală”, a declarat Octavian Jurma.