Ești Sănătos

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc…”. Cum alegi carnea de Crăciun 2020

Carnea de porc se pare că va fi mai ieftină în acest an deoarece pandemia de coronavirus a făcut ca piaţa asiatică să nu ami poată achiziţiona cantităţi imense din Europa. Specialiştii spun însă să fim atenţi la calitatea cărnii cumpărate de Sărbători.

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă te ajută să alegi cea mai gustoasă carne pentru bunătăţile de pe masa de Crăciun şi mai ales să eviţi o vizită la spitalele şi aşa aglomerate de pacienţii cu Covid 19.

Măcelarul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.

Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor.Dezvăluirea unui măcelar: din pacate, nici carnea procesata nu este sanatoasa, fiind responsabila pentru producerea mai multor tipuri de cancer. Alegeţi pachetele care sunt înfăşurate strâns şi care nu au perforări. Asiguraţi-vă că ambalajele nu conţin lichid excesiv, ceea ce poate indica o fluctuaţie de temperatură sau o depozitare îndelungată.

Paul Anghel, directorul general Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), recomadă evitarea cumpărării de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, trebuie verificată starea ambalajelor şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, să se urmărească concordanţa dintre preţul de la raft şi cel de pe bonurile de casă, și să se acorde o atenţie deosebită în cazul „ofertelor promotionale”.

– Achizitionarea carnii si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea;

– Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;

– Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;

– Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;

– Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider;

– Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului, nu trebuie achizitionate.

În toată Europa este excedent de carne căci pesta porcină a blocat în mare măsură exporturile către China, iar restaurantele care nu s-au închis au redus dramatic comenzile.

Într-o fermă de lângă Bucureşti sunt crescuţi 250 de mii de porci. În mod normal toţi ar trebui să meargă către abator însă anul acesta şi magazinele şi restaurantele au comandat mult mai puţin.

Adrian Balaban, director general ferma de animale: ”În momentul de faţă, am aproape 3000 de animale pe care nu pot să le vând. 30% din producţia estimată pentru perioada aceasta este restricţionată la vânzare”.

Cu animalele rămase în boxe, marile ferme sunt nevoite să lase din preţ. Dacă anul trecut un kilogram de carne se vindea, la poarta fermei, cu 8 lei, acum a scăzut la 5 lei. Greu este şi pentru ţăranii care îngraşa câţiva porci pentru cunoştinţe.