Ești Sănătos

În câte secunde te poți infecta cu coronavirus? Un nou avertisment din partea oamenilor de știință

95779137 3328832043807491 7286903460706910208 o

În câte secunde te poți infecta cu coronavirus? Infecțiile cu noul coronavirus continuă să facă ravagii în multe colțuri ale lumii, însă în același timp, oamenii de știință fac noi descoperiri.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Princeton au stabilit că poți contracta virusul Sars CoV-2 chiar și în cadrul unei conversații.

Cu implicații pentru transmiterea bolilor precum COVID-19, cercetătorii au descoperit că o conversație obișnuită creează un flux de aer conic, „în formă de jet”, care transportă rapid un spray de picături mici de la gura unui difuzor pe câțiva metri dintr-un spațiu interior.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Princeton, în timpul unei coversații se poate crea un flux de aer conic ca un jet, ce poate transporta picături infectate cu noul coronavirus chiar și pe parcursul a câtorva metri. Astfel, oamenii de știință subliniază că poți contracta virusul foarte ușor, chiar și în timpul unei conversații.

”Dacă vei vorbi 30 de secunde cu voce tare, vei răspândi particule pe o distanță de aproape doi metri”, a explicat un cercetător.

Lucrarea a examinat fluxul de particule într-un spațiu interior fără o ventilație bună.

Cercetătorii au mai spus că, deși măștile nu blochează complet fluxul de aerosoli, ele joacă un rol critic în întreruperea fluxului de aer „de tip jet” din gura unui difuzor, împiedicând transportul rapid al picăturilor mai departe de un metru.

„Măștile întrerup foarte mult acest flux, a spus Stone. „Acest lucru identifică de ce (majoritatea) măștilor joacă un rol important. Au întrerupt totul. ”

Cercetătorii sunt specializați în dinamica fluidelor, care descrie mișcarea lichidelor și gazelor. Folosind o cameră de mare viteză, filmează mișcarea unei cețe de picături mici iluminate de o foaie laser în fața unei persoane care vorbește mai multe fraze diferite adiacente foii. Frazele au variat de la afirmații scurte precum „vom bate coronavirusul” până la rime de pepinieră, inclusiv „Peter Piper a ales un peck” și „Cântă un cântec de șase pence” Cercetătorii au selectat expresiile pentru a include diferite sunete care afectează fluxurile turbulente în expirația unui difuzor.

Cercetătorii au spus că distanța depinde în parte de durata conversației. Cineva care vorbește mai mult timp va trimite particule mai departe. Ei au spus că regula de distanță de 2 metri poate să nu fie o barieră suficientă într-un spațiu interior fără o ventilație bună.

CORONAVIRUS. Nu gura este poarta de intrare în corp!

Coronavirusul utilizează probabil două tipuri de celule specifice din interiorul nasului pentru a intra în corpul uman, au declarat joi cercetătorii olandezi de la Groningen University Medical Center (UMCG), împreună cu colegii lor britanici și francezi.

Medicii olandezi au descoperit că celulele mucusului și cilii celulari din nas conțin o mare parte din ARN-ul mesager pe care virusul îl folosește pentru a se răspândi rapid în organism. Celulele epiteliale din ochii, plămânii și intestinele noastre conțin, de asemenea, o mare parte din acest ARN.

Materialul ereditar stimulează producerea de proteine ​​specifice pe care le folosește coronavirusul pentru a ataca celulele umane. „Este pentru prima dată când aceste celule specifice din nas sunt asociate cu virusul care provoacă Covid-19”, a explicat biologul Martijn Nawijn și specialistul pulmonar Maarten van den Berge.

„Amplasarea lor pe suprafața interiorului nasului le face foarte accesibile virusului”, adaugă ei. Cercetătorii și-au publicat rezultatele în revista științifică „Nature Medicine”. Ei speră că aceste noi cunoștințe pot fi utilizate pentru a dezvolta tratamente care pot reduce transmiterea virusului, potrivit Rador.