Ești Sănătos

Semne care nu trebuie ignorate! Pot ascunde cancer de colon, mergeţi de urgenţă la medic!

Ce e bine de ştiut este că simptomele cancerului de colon nu sunt întotdeauna evidente. Iar de cele mai multe ori pot fi puse pe seama altor afecţiuni necanceroase, precum hemoroizi, sindromul colonului iritabil sau constipaţia cronică. De altfel, în stadiile incipiente, pacienţii nu au simptome aproape deloc, motiv pentru care diagnosticul este pus prea târziu, în stadii avansate, în care boala a metastazat.

Simptomul care îi alarmează pe majoritatea oamenilor, dar care apare când boala e avansată, este sângerarea rectală. Gastroenterologul ne sfătuiește să ne prezentăm la medic dacă experimentăm durere, balonare, constipație, diaree, alternanța între constipație și diaree, scădere în greutate, anemie, scrie portalul doctorulzilei.ro.

Cancerul la colon face ravagii printre tineri!

Depistarea precoce prin screening regulat după 50 de ani sau chiar mai devreme, în unele cazuri, reprezintă o investiţie importantă în sănătate. De altfel, statistica e îngrijorătoare: cancerul de colon este a doua cauză de deces prin cancer atât la bărbaţi cât şi femei. Deşi considerat că apare, în mod clasic, după vârsta de 50 de ani, a crescut frecvenţa apariţiei lui la persoanele tinere. A devenit unul dintre cele mai întâlnite 10 tipuri de cancere ce apar între 20-50 de ani.

”Întâlnesc din ce în ce mai des cancere de colon, în fiecare gardă depistez câte un cancer avansat pentru că majoritatea pacienților se prezintă la medic în stadii avansate. Rar depistez cancere precoce pentru că în fazele de început nu dă simptome evidente și oamenii tind să nu ia în seama balonarea sau constipația,” a explicat dr. gastroenterolog Adelina Popescu, în cadrul unui dintre interviurile LiveDoc.

Însă, orice persoană de 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, chiar dacă nu are niciun simptom. ”Această investigație se face la 50 și dacă totul este în regulă, se repetă peste 10 ani. Când există factori de risc, adică polipoză familială sau alte cancere, investigațiile se fac mai devreme și cu o frecvență mai crescută”, a adăugat dr. Adelina Popescu.