Ești Sănătos

Cât de des va trebui făcut vaccinul anti-COVID. Precizările lui Valeriu Gheorghiță

Untitled 1 3

Medicul Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare din România, a declarat, la Antena 3, că există indicii că vaccinul anti-COVID ar putea asigura o imunitate de mai mare durată decât cea oferită de vaccinurile antigripale.

Valeriu Gheorghiță a precizat că, deocamdată, nu există studii clinice din care să rezulte durata imunizării la COVID-19 însă comparațiile dintre virusul gripal și SARS-CoV-2 arată că acesta din urmă suferă mutații într-un ritm mai lent.

În consecință, și nevoia unui nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea apărea mai rar decât în cazul gripei, împotriva căreia vaccinul trebuie făcut anual, în funcție de tulpinile care circulă.

„Se fac două doze pentru a stimula nivelul de memorie a organismului care să asigure o protecție mai de durată. Există o estimare că nu se va ajunge să facem vaccin anual pentru că rata de mutație nu este atât de mare ca la gripa sezonieră (…) Sunt totuși informații pe care le așteptăm”, a declarat Valeriu Gheorghiță precizând că această analogie urmează să fie confirmată de studii aflate în curs.

Dând exemplul tulpinii de SARS-CoV-2 recent descoperite în Marea Britanie, Gheorghiță a arătat că mutația virusului este una minoră, pentru care nu este nevoie de un nou vaccin, diferit de cel care se administrează în România.

„Proteina spike cu care virusul se leagă de celulele noastre are șase locuri de legare. Mutațiile sunt minore și nu au impact asupra nivelului de protecție, dar se asociază cu o creștere a transmisibilității, dar nu și cu o creștere a gravității simptomelor asociate”, a spus medicul militar.

Gheorghiță a menționat și alte două avantaje ale vaccinării. În primul rând, el a menționat faptul că circa 30-40% dintre persoanele care au făcut forme asimptomatice ale bolii nu au făcut anticorpi care să prevină reinfectarea nici măcar pe o durată de câteva luni.

Potrivit acestuia, în prima zi de vaccinare anti-COVID în România au fost inoculate 965 de persoane și nu au fost înregistrate reacții adverse de niciun fel. „Este prevăzut un mecanism de compensare directă în cazul improbabil în care pot să apară reacții adverse grave care nu a putut fi evaluat în studii. Din ce știu, mecanismul revine în sarcina statului”, a dat asigurări Gheorghiță.

Întrebat de ce nu s-a vaccinat încă din prima zi, medicul a răspuns: „Nu m-am vaccinat încă pentru că eu nu lucrez acum într-un spital într-unul din cele 10 spitale din linia întâi. Probabil va fi public momentul în care mă voi vaccina.”

Invitat să explice motivele decalării cu 24 de ore a sosirii următorului transport de vaccinuri de la compania Pfizer, Valeriu Gheorghiță a spus că programul de livrare mai poate suferi modificări minore, cert fiind însă că România va primi tranșe săptămânale.

„Am fost înștiințat de Pfizer că, din cauza unei probleme de organizare la fabrică, vaccinurile vor fi livrate cu o întârziere de o zi, sunt opt țări europene cu întârzieri. Pe 29 decembrie, în România vor ajunge tranșele pentru București, Timișoara și Cluj, iar pe 30 decembrie cele pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”, a conchis Gheorghiță.