Ești Sănătos

Noile tulpini de coronavirus nu mai pot fi oprite. Anunț alarmant de la Organizația Mondială a Sănătății

coronavirus 4942077 1280 1024x576 1

Reprezentanții OMS au anunțat că noile tuplini de coronavirus s-au extins la nivel global și situația devine și mai greu de gestionat.

Noile tulpini de coronavirus s-a întins în zeci de țări ale lumii și sunt scăpate de sub control. Varianta britanică și cea sud-africană, care provoacă maladia COVID-19 şi sunt mai contagioase, au fost identificate în multe state. Mutaţia braziliană este în prezent cercetată, au anunțat oficiali ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Mike Ryan, directorul pentru urgențe sanitare al OMS, a spus că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente. Iar cea sud-africană în 22 de ţări. Săptămâna trecută a fost raportată o cifră record de 93.000 de morţi de COVID-19 în întreaga lume.

Continentul american, unde graficul contagierilor şi al deceselor este în continuare în creştere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor. În timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, deși sunt ridicate. Situaţia epidemiologică actuală se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere. A fost anunțul făcut de Mike Ryan.

Expertul a subliniat că multe reţele sanitare se confruntă cu o presiune extremă. În timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”. Iar dezinformarea este cea care îngreunează aplicarea măsurilor necesare.

Bruce Aylward, consilier ONU pentru pandemia de coronavirus, a spus că în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de ţări.

Vaccinul cel mai folosit este cel produs de Pfizer-BioNTech (folosit de 44 de ţări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (6), conform Agerpres.

Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) şi cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei ţări. Iar cele dezvoltate de Sinovac şi de AstraZeneca se administrează în două ţări.