Ești Sănătos

Raed Arafat, anunt important pentru romani: „Vreau sa inteleaga lumea ca nu este o premiera”

j

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat vineri la Digi24 că “în București situația este sub control, dar acesta este unul fragil, oricând restaurantele, teatrele și cinematografele pot fi închise la loc dacă se observă o creștere a ratei de infectare”.

Începând de luni, în București se vor redeschide restaurantele, cinematografele, teatrele și sălile de joc, rata de infectare fiind în prezent sub 3%.

Cu toate acestea, Arafat a atenționat în urmă cu câteva zile că rata de infectare ar putea să crească cu ușurință, neavând o garanție că situația din prezent va rămâne constantă.

“Noi am gestionat situația pe baza incidențelor, iar hotărârea de guvern cu starea de alertă care include aceste incidențe nu prea a dat flexibilitate, mai ales când treci de la un prag inferior spre unul superior, aici trebuia să se analizeze situația din București.

S-a așteptat 48 de ore, avem trei zile la rând cu descreștere, s-a luat decizia care poate fi întoarsă, dacă se observă că va începe din nou creșterea.

S-a evitat să se deschidă începând cu acest weekend, tocmai pentru a se evita o aglomerație mai mare în acest weekend până nu vedem cum va evalua săptămâna viitoare.

În baza faptului că există scădere, se vede că aceasta este trei zile la rând, rata de infectare este aproape la 2,5%, activitățile reluate sunt limitate, vorbim de capacitate 30%, nu vorbim de nunți, botezuri, mese festive, acestea rămân interzise.

Dacă se vor respecta toate regulile, mască, procentul de 30%, distanțare, atunci putem ține situația mai departe sub control. Suntem unde suntem pentru că au existat măsuri precum masca obligatorie peste tot, decalările programului de muncă, închiderea școlilor.

Au fost luate trei etape, 50%, 30% și 0. Sub 1,5% rata de infectare funcționăm cu 50% capacitate, între 1,5 și 3% am stabilit 30%, iar la o rată de peste 3% totul este închis.

Toată lumea dacă ne uităm la alte țări a impus praguri, ele ajută să putem controla, să putem inspecta și să asigurăm măsuri de siguranță, adică distanță între oameni, adică un risc mai mic.

De aceea s-au introdus aceste praguri în baza unor analize, dacă mă întrebați acum exact cine a propus aceste praguri nu am cum să îmi aduc aminte, au fost o serie de discuții pe această temă.

Vreau să înțeleagă lumea că nu este o premieră că avem această redeschidere limitată, toate orașele din țară care au avut praguri de peste 3, când au trecut sub, au deschis și nu am avut creșteri foarte mari.

Lucrurile și cu noua tulpină dacă ea va deveni predominantă în România, decizia poate în orice moment să vină pentru a închide activitățile. Depinde foarte mult și de operatorii economici și de respectarea regulilor.

Vorbim de activități de luarea mesei, maximum șase persoane la masă, cu o distanță de doi metri între mese, nu de dansuri sau alte activități festive”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

“Chiar dacă există teste antigenice care se fac și nu se raportează sau există persoane cu simptome ușoare, noi vedem pe partea cealaltă că paturile de ATI este în scădere foarte lentă, astăzi am coborât sub 1000 de locuri, normal, mâine putem să creștem la loc.

Locurile din spitale pe cazurile intermediare clar că au fost mai puțin ocupate decât înainte, acesta este un semn că situația este sub un control, dar acesta este unul fragil, mereu pot să reînceapă să crească cazurile care să ducă la reluarea măsurilor restrictive“, a explicat Arafat.

Șeful ISU: “Nu există o discuție în România privind obligativitatea purtării unei măști FFP2”
Știm că o mască medicală protejează mai mult decât una de stofă și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât una chirurgicală, dar aici vine problema prețului, nu știu câți cetățeni își pot permite achiziționarea acestor măști în mod continuu.

Noi și celelalte țări am luat măsuri defazate, dar foarte apropiate unii de ceilalți, aici trebuie să vedem justificarea științifică, ce spun organizațiile specializate și dacă se justifică.

O astfel de discuție, obligativitatea purtării unei asemenea măști nu este purtată încă în România”, a adăugat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.