Ești Sănătos

Descoperirea șocantă făcută de OMS. Ce au găsit cercetătorii în Wuhan

oms geneva

Pandemia de coronavirus apărută în urmă cu mai bine de un an de zile a generat un haos la nivel mondial. Acum, cercetătorii de la OMS au făcut o serie de verificări drastice în piețele din Wuhan pentru a înțelege mai bine ce s-a întâmplat. Descoperirea a fost șocantă.

OMS a făcut o vizită în piața din Wuhan, considerată și epicentrul pandemiei de coronavirus. Deși în prezent, piața a fost închisă și dezinfectată, au apărut mai multe îmbolnăviri asemănătoare bolii apărute în decembrie 2019, devenind cunoscută drept zona zero a pandemiei, deși studii ulterioare sugerează că pandemia de Covid-19 s-a răspândit din alt loc, relatează CNN.

Peter Ben Embarek, specialist în siguranța alimentară și liderul echipei OMS, a venit cu o serie de precizări în acest context. potrivit acestuia, dezinfectarea pieței nu a fost suficientă.

„Deși piața a fost dezinfectată într-o oarecare măsură, toate magazinele și instalațiile sunt acolo. Îți dau o idee despre starea pieței în ceea ce privește întreținerea ei, infrastructura, igiena, circulația de bunuri și oameni”, a spus acesta pentru CNN.

Totodată, echipa OMS a stat de vorbă cu localnici și muncitori, dar Peter Ben Embarek a avertizat că este prea devreme pentru a trage concluzii. Un lucru este însă sigur, un ”ceva s-a întâmplat” acolo.

„Este clar că ceva s-a întâmplat aici”, a spus Embareck. ”Dar același rol l-ar fi putut avea și alte locuri. Piața aceasta a fost aleasă doar pentru că niște doctori au fost suficient de inspirați să făcă conexiuni cu câteva cazuri sporadice de îmbolnăviri.”

De cealaltă parte, un alt membru al echipei, profesorul Thea Fisher, a declarat pentru CNN că a fost surprinsă de ”utilitatea” inspectării unei piețe care a fost goală timp de aproape un an.

„Am rămas șocat să văd acest loc… Toate magazinele sunt goale, echipamentele sunt acolo, este ciudat”, a spus ecologistul Peter Daszak.

Ce a descoperit OMS
Echipa OMS s-a declarat șocată după vizita din piața chineză. Chiar la începutul acestei săptămâni, echipa a vizitat Centrul de Control al Bolilor din Hubei, iar pe agendă se afla și o vizită la Institutul de Virologie din Wuhan, unde ar urma să se întâlnească cu She Zhengli, denumită ”Doamna Liliac”, pentru a investiga coronavirusurile întâlnite la lilieci și înrudite cu SARS-COV-2.

În acest context, Ben Embarek a dezvăluit că oficialii chinezi au pus la dispoziția echipei OMS informații importante despre gripă sau boli asemănătoare acesteia, colectate de sofisticatele sisteme chineze de supraveghere a bolilor în regiunea Hubei în lunile de dinainte de decembrie 2019, când au izbucnit primele cazuri de Covid-19.

În ciuda descoperirilor, o investigație realizată de CNN anul trecut a arătat o crește uriașă de cazuri de gripă în două orașe apropiate de Wuhan – Yuanan și Xianning – în prima săptămână din decembrie 2019. Mai exact, explozia de cazuri de gripă apare în documente confidențiale ale guvernului chinez, ajunse în posesia CNN. Rămâne încă neclar dacă sunt conexiuni între explozia de cazuri de gripă și cea de Covid-19.

Având în vedere cele văzute la fața locului, Ben Embarek a descris atitudinea autorităților chineze, criticate pentru lentoarea cu care au permis accesul echipei OMS, ca fiind ”transparentă”. ”suntem lăsați să vedem ceea ce solicităm să vedem”.

De cealaltă parte însă, un alt specialist a declarat că misiunea OMS în China este una complicată și din cauza numărului mare de membri din echipa de experți, mai exact 50, care face dificile interviurile cu reprezentanții chinezi și speră ca întâlnirile viitoare să poată fi făcute în grupuri mai mici.