Ești Sănătos

Un bărbat din Botoșani, bolnav de COVID-19, a murit după ce s-a tratat acasă cu Paracetamol

FB IMG 1613591464578

Un bărbat de 70 de ani infectat cu COVID 19 a murit după ce s-a tratat acasă cu Paracetamol. Omul a chemat ambulanţa când starea lui de sănătate era deja foarte gravă.

Dus la spital medicii au constatat că pacientul a făcut insuficienţă hepatică din cauza abuzului de medicamente. Rudele ar fi declarat că lua câte două pastile la patru ore.

În urmă cu mai mult de o săptămână, bărbatul a început să respire tot mai greu. Au urmat frisoanele, febră şi durerile în piept. La început, omul n-a luat nicio pastilă. Apoi s-a tratat singur. A luat câte două tablete de 500mg la fiecare patru ore. 12 pe zi, adică 6 grame de paracetamol. Doctorii recomandă cel mult 8 tablete, adică 4 grame, la adulţi, după cum scrie şi în prospectul medicamentului.

Când bărbatul a sunat la Salvare, era prea târziu. Medicii i-au făcut testul antigen pe loc şi au văzut că avea COVID.

Andreea Stărica, Ambulanță Botoşani: ”Pacient de sex masculin cu o insuficientă respiratorie acută severă, pozitiv la testare covid, cu o ingestie voluntară de paracetamol. Pacientul a fost transferat în stare gravă, dar stabilă, la UPU, ulterior a ajuns pe Terapie Intensivă”.

Reporter: Îşi administra singur tratament acasă?

Soţia bărbatului mort: ”Îmi spunea că-l doare în piept și am crezut că poate are ceva, și-a luat paracetamol. Pe urmă nu a mai putut să răsufle. Eu cred că tot la plămâni avea probleme”.

Vecină: ”Au umblat, l-am văzut prin curte pe la animale mai mereu”.

Pacientul a murit la câteva ore după internare.

Monica Adascălițaei, director executiv DSP Botoșani: ”Din detaliile date de familie, pacientul prezentat de mai bine de o săptămână simptome respiratorii, însemnând tuse febră frisoane, dureri toracice. Tot din declarațiile familiei pacientul a luat de câteva zile, printre alte medicamente și paracetamol. Două tablete de 500 mg, adică 1 g la patru ore. La 24 de ore înseamnă că lua 6 g de paracetamol. Este foarte mult . După alte teste ulterioare se va stabili dacă după administrarea acestui paracetamol în exces, poate fi una din cauzele insuficienți ei hepatice acute”.

Când l-au intrant pe bărbat, medicii au constatat că avea insuficiență multiplă de organe printre care și insuficienţă hepatică.

Monica Adascălițaei, director executiv DSP Botoșani: ”Auto medicația face mai mult rău decât bine, iar pentru asta există colaborare cu medicul de familie, iar dacă nu are medic de familie să se adreseze la unitatea de primiri Urgențe. Orice fel de medicament este toxic hepatic, iar dacă sunt administrate fără indicația medicului, pot duce la acest sfârșit tragic, sau această hepatită toxică medicamentoasă”.