Ești Sănătos

Alimentele interzise în perioada postului. Mulți le consumăm fără să ne dăm seama cât de periculoase sunt

MzdjYTExYjgwMTNmZWIzMzRmNDVlNTY3Nw.thumb

Postul reprezintă practic curățarea și purificarea organismului nostru. Trebuie să renunțăm la carne, la produse animale, să mâncăm mai sărac și să avem grijă de corpul nostru, însă mulți dintre noi consumă alimente care nu trebuie nicidecum consumate în acea perioadă.

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre post, dar și despre alimentele interzise în această perioadă. Aceasta susține că un aliment foarte periculos pe care multă lume în consumă fără nicio grijă este chiar zahărul.

Mihaela Bilic a mărturisit că persoanele care țin post nu trebuie să facă exces de zahăr, dar nici de produse dulci, indiferent despre care este vorba. Potrivit nutriționistului, zahărul nu asigură necesarul de nutrienți ci este doar un condiment de care noi avem poftă din când în când.

Cu alte cuvinte, un biscuite, sau orice alt desert care conține zahăr nu aduce niciun beneficiu pentru organismul nostru, din contră, îi poate face mai mult rău.

”În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră. Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism”, a spus Mihaela Bilic, la Digi24.

Nutriționistul a vorbit și despre un al doilea aliment pe care trebuie să îl evităm, și anume grăsimea. Cu toții consumăm cartofi prăjiți în timpul postului, dar și alte alimente care sunt bogate în grăsimi.

Mihaela Bilic a dat un exemplu succint, din vremuri mai vechi, atunci când persoanele țineau post și știau foarte clar faptul că uleiul este un aliment interzis, însă acum, această regulă nu se mai respectă atât de mult.

”Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, explică nutriționistul.

Ne-am obișnuit să gătim cu ulei, însă există și un alt mod de a prepara alimente fără să încălcăm tradițiile. Mihaela Bilic susține că metoda corectă de gătire în timpul postului este coacerea sau înăbușeala.

Ea recomandă legume, ciorbe, care pe lângă benefiicile pe care le au asupra organismului nostru, ne întăresc imunitate și au grijă de noi mai ales în această perioadă.

”Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume. Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism.

Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, adaugă Mihaela Bilic.