Ești Sănătos

“Limitarea circulației după ora 18.00” CINE A ANUNȚAT

politie rutiera 1

Există studii care arată că limitarea circulației pe timp de noapte contribuie la scăderea rate de transmitere a COVID. Totuși, ar fi fost mai eficient dacă libertatea de mișcare ar fi restricționată după ora 18.00, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș. Acesta recunoașște însă că o asemenea restricție ar lovi dur afacerile.

Autoritățile au decis ca de duminică să restricționeze și mai mult circulația pe timp de noapte, de la ora 22.00, a explicat premierul Florin Cîțu.

„Este o măsură care a funcţionat, iar dacă vă uitaţi la celelalte ţări, România este cea mai permisivă: sunt ţări dezvoltate unde după ora 6 seara nu se mai poate circula. Vom vedea cum va evolua, eu zic că diferenţa faţă de data trecută când am introdus această măsură o fac dozele de vaccin. În martie vom vaccina un milion de români, în aprilie mergem deja la două milioane de români. Va ajuta foarte mult campania de vaccinare care merge în paralel cu aceste reguli. Este o restricţie minoră – dacă mă întrebaţi pe mine – având în vedere contextul european”, a declarat ieri premierul.

Răzvan Cherecheș spune că măsura este una de compromis.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș spune că autoritățile sunt nevoite să țină sub control pandemia, dar să nu „îngroape” afacerile.

„Sunt studii care arată că limitatea mişcării pe timp de noapte contribuie la scăderea ratei de transmitere a virusului. Puţin, dar contribuie. Ar fi fost mult mai eficient dacă, de exemplu, ar limita libertatea de mişcare după ora 6 seara, dar asta ar lovi masiv în afaceri, mulţi oameni lucrează până seara, deci ar fi foarte complicat de implementat. Şi atunci, fiecare oră în plus de limitare – diferenţa dintre 23.00 şi 22.00 – va fi mică, dar contribuie corespunzător. Care e grupul care ar circula după ora 10 sau 11 seara? Discutăm despre tineri, în principal. Prin această măsură se limitează petrecerile, consumul de alcool, nerespectarea purtării măştii sau a distanţării pe timpul nopţii”, a explicat Răzvan Cherecheş, potrivit Adevărul.ro.