Ești Sănătos

Secțiile ATI sunt pline. Pacientă: „Sunt aici de cinci zile și am zis că mor. Boala e cumplită, ce am putut să trag nu pot să vă spun!”

MCZoYXNoPTJjNTg0MTU2MmUwOWEwYjdlMmNjODkzMDZjZTMyZDMz.thumb

Valul trei al pandemiei de coronavirus este mult mai agresiv față de celelalte la noi în țară. Sunt pacienți mai tineri care fac forme severe, pentru că mulți dintre ei vin foarte târziu la spital. A scăzut, astfel, vârsta celor care ajung la ATI. Medicii fac apel la oameni să aibă răbdare, să respecte măsurile de protecție, dar și să se testeze la primele simptome sau să discute cu medicul de familie. În prezent, la Institutul Marius Nasta din București nu este liber niciun pat la secția de terapie intensivă.

– Nu mai faceți același efort? Vă e mai ușor să respirați? întreabă doctorița.

– Prin aparatul ăsta? Da, spune pacientul cu mască CPAP.

– Simțiți că s-a redus presiunea aceea care era înainte, nu?

– Da. E incomparabil. Atât că e incomod.

– Este incomod. Noi am încercat cu celălalt, care poate să fie mai comod, dar n-a mers așa de bine pe saturație.

La „Marius Nasta” ajung zilnic între 50 și 70 de pacienți pozitivi care au nevoie de evaluare, iar dacă starea lor e gravă și sunt locuri în spital, ei rămân aici. Dacă nu sunt locuri, sunt transferați în alte spitale, unde cu greu se mai găsește un loc liber.

Spre deosebire de primele două valuri, acum ajung la spital pacienți cu manifestări mai severe ale bolii, dar și mai tineri.

„Față de situația din vara, toamna trecută, pacienții sunt mai severi și vârsta mai scăzută. Dacă acum 7-8 luni pacienții de la ATI erau majoritatea peste 60 de ani, acum pacienții care necesită terapie intensivă ajung și la 30 de ani. Și pe secție sunt pacienți care au un necesar foarte crescut de oxigen, pe 3 litri, pe forme de ventilație non-invazivă, fiind tineri!”, spune doctorița Ileana Stoicescu, medic primar pneumolog la „Marius Nasta”.

Și în timp ce medicii și pacienții fac front comun în spitale pentru a învinge boala, în stradă, măsurile de protecție sunt contestate seară de seară.

„Dezamăgiți ne simțim cu toții. De abandonat nu abandonăm, că nu ne este structura. Nu ajunge să ne dezarmeze, să nu ne facem meseria dacă apar astfel de oameni care nu cred. Cred că nu e nici prima, nici ultima oară când ne lovim de opinii diferite, dar într-adevăr, este neplăcut, deoarece efortul este al întregii echipe – medici, asistente, infirmiere – și este zilnic și din păcate, acum ne confruntăm cu cea mai gravă perioadă din ultimul an de zile”, arată medicul Ileana Stoicescu.

De pe patul de spital, pacienții care au trecut prin teribila experiență a infectării, îi sfătuiesc pe oameni să se protejeze, dar arată cu degetul și spre bâlbâielile autorităților.

„Am venit într-o stare proastă, cu oxigenare foarte mică, 74 la sută, niște analize foarte proaste, un VSH de 90 la sută. Boala a evoluat foarte rapid la mine, adică în 4-5 zile”, povestește un pacient. „Sunt oameni care nu înțeleg. E adevărat, s-au plictisit, vor să se distreze, dar nu știu, vedeți, poate și cei care apar… unul zice într-un fel, ministrul învățământului zice într-un fel, ministrul sănătății zice nu, zicem altfel! Oamenii ce să înțeleagă? Plus că vezi acum – sunt oameni în toată firea, da? – vezi demnitari care sfidează, nu poartă masca, cică noi să purtăm. Ei de ce nu?” – spune pacientul.

În toate spitalele din țară sunt peste 13.000 de pacienți cu COVID-19, iar în secțiile de terapie intensivă, peste 1.000.

„Sunt aici de cinci zile și am zis că mor din cauza acestei boli… Nu sunt de acord, nu este corect, protecția trebuie să existe. Boala este cumplit, cumplit de grea, am zis că mor! Și dacă trăiesc, trăiesc datorită doamnelor (personalul medical – n.r.). Nu, nu sunt de acord (cu protestatarii – n.r.). Să respecte tot ce se impune, pentru că știu mai bine medicii și au motivele lor pentru care impun aceste restricții. Nu spun: sunt corecte, sunt extraordinar de corecte, dar știu că trebuie să existe aceste restricții, trebuie impuse și oamenii trebuie să le respecte, pentru că altfel murim. Murim! Deci, cine nu crede cea mai mare greșeală o face, pentru că boala ucide. Este criminal! Ce-am putut eu să trag nu pot să vă spun!” – mărturisește o pacientă tânără internată la „Marius Nasta”.