Ești Sănătos

Maine este Miercurea Luminata! Ce le este INTERZIS gospodinelor sa faca! E mare pacat…

182193859 10159441220117834 8535800991255482753 n

Miercurea din Săptămâna Luminată sau „Sfânta Mercurie”, așa cum se mai numește, este o zi foarte importantă pentru creștini, care au de respectat anumite tradiții și superstiții. Femeile nu au voie să facă un anumit lucru, care însă le este permis bărbaților.

A treia zi din săptămâna de după Paște mai poartă numele, în popor, de „nunta şoarecilor”, iar motivul pentru care a căpătat această denumire se leagă de o interdicție pe care o au femeile.

Săptămâna Luminată este o perioadă foarte importantă de după Învierea Domnului și fiecare zi are o însemnătate aparte. Creștinii trebuie să țină cont de tradițiile, obiceiurile și superstițiile care vin la pachet cu aceste zile și să nu încalce tradiția, altfel nu le va merge bine pe parcursul anului.

Miercurea din Săptămâna Luminată se mai numește și „Sfânta Mercurie”. În a treia zi de după Paște, bărbații se pot întoarce să muncească pe câmp, însă femeile nu au voie să facă acest lucru.

Se spune că nu este bine să muncești, întrucât ar însemna să aduci rozătoarele în casă și te lipsești restul anului de bucate pe masă. Aceta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

Zilele de miercuri și vineri din această săptămână sunt cu „hărți”, adică ai dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului Iisus Hristos.

Totodată, conform Tipicului Sfântului Sava, avem și dezlegare la pește miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

Se spune că femeile care nu respectă tradiția în Miercurea din Săptămâna Luminată vor atrage ghinioanele în casa lor, iar gospodina din familie nu va avea „ce să pună pe masă” pe tot parcursul anului.

Creștinii trebuie să știe că nu se fac metanii în perioada cuprinsă între Învierea Domnului Iisus Hristos și Rusalii. În schimb, se fac doar închinăciuni. Începând cu Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se strigă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”, iar credincioșii se salută cu formulele „Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat.”

Se spune că cei care trec în neființă în ziua de Paște vor ajunge în Rai în perioada Săptămânii Luminate, indiferent de păcatele pe care le-au comis în timpul vieții pe Pământ. Lumina și ușile Raiului sunt deschise pentru toată lumea, în timp ce ușile Iadului sunt închise, după cum spune credința populară.