Ești Sănătos

Un nou efect periculos al consumului ridicat de sare. Ce arată cel mai nou studiu al oamenilor de știință

SARE

Consumul exagerat de sare ne poate afecta grav sănătatea. Cu siguranță, acest lucru e știut deja de majoritatea oamenilor. Totuși, oamenii de știință au descoperit un alt efect secundar îngrijorător, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus.

Cercetătării au arătat că nivelul de sare pe care îl consumăm ne poate face mai vulnerabili la bolile cauzate de bacterii.

Studiul a fost publicat în revista Circulation și completează niște cercetări din 2015, care au constatat că o cantităte mare de sare ajunsă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci când detectează o celulă nesănătoasă. La momentul acela oamenii de știință „încă nu știau ce se întâmplă în celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).

Cercetătorii au examinat, în cel mai nou studiu, „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”. Acum au observat cum darea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru musculară și reglarea metabolică.

„Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune”, a afirmat profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt.

După acest studiu, specialiștii în nutriție le recomandă tuturor adulților să reducă aportul zilnic la cel mult cinci sau șase grame de sare.