Ești Sănătos

Cauza nebănuită a bolilor cardiovasculare. Se poate instala de la o vârstă fragedă, afectând inima pe termen lung

kat j NPmR0RblyhQ unsplash 480x480 1

Afecțiunile cardiovasculare sunt cauzate, adesea, de anumite probleme de sănătate preexistente. Dacă anumite manifestări și probleme reversibile de sănătate nu sunt tratate în timp util, acestea pot evolua în afecțiuni mult mai grave, ce ne pot afecta întreaga viață. O cauză nebănuită a bolilor cardiovasculare se poate dezvolta încă din copilărie.

O recenzie publicată online de JAMA Cardiology a dezvăluit că adulții care au fost expuși la anumite traume emoționale și evenimente șocante prezintă un risc dublu de deces și boli cardiovasculare. Atfel, adulții care au fost neglijați, au suferit abuzuri fizice, sexuale sau emoționale sau sau asistat la violență domestică sunt de 2 ori mai expuși în fața problemelor de sănătate, spre deosebire de adulții care nu au suferit astfel de experiențe.

Trauma emoțională, cauza neașteptată a bolilor cardiovasculare

Constatările nu sunt surprinzătoare, spune Jill Goldstein, profesor de psihiatrie și medicină la Harvard Medical School, deoarece cercetările anterioare au găsit legături puternice între evenimentele traumatice din copilărie și dezvoltarea problemelor de sănătate fizică și mentală. Acest lucru se datorează probabil, într-o anumită parte, efectelor stresului asupra corpului.

„Stresul afectează aproape fiecare boală cronică pe care o cunoaștem”, spune Goldstein, care este, de asemenea, director executiv al Centrului de inovație privind diferențele

sexuale în medicină de la Spitalul General din Massachusetts. Și evenimentele stresante care apar în copilărie au fost legate de tot felul de condiții, inclusiv depresie, psihoze și alte tulburări psihiatrice și boli cardiometabolice.

„Copilăria este o perioadă cu adevărat critică de dezvoltare, așa că, atunci când apar aceste experiențe traumatizante, ele pot avea efecte de lungă durată asupra sistemelor corpului, inclusiv asupra sistemului vascular”, spune ea.

Obiceiurile care neutralizează trauma pot cauza probleme cardiovasculare

Medicația

Cercetările anterioare au arătat o legătură clară între experiențele traumatizante din copilărie și un risc crescut de tulburări psihiatrice, inclusiv anxietate, depresie și tulburări de stres post-traumatic, printre altele. Aceste condiții și, în unele cazuri, medicamentele utilizate pentru a le trata, pot crește riscul bolilor cardiovasculare, potrivit health.harvard.edu.

Obiceiuri care să ne distragă

Aceste evenimente sunt traumatizante psihologic”, spune Goldstein. „Pot produce comportamente dependente care rezultă din faptul că oamenii încarcă să se „trateze” singuro, fumând sau consumând alcool și droguri”, spune ea. În plus, persoanele care suferă de stres rezidual cauzat de incidente dureroase pot fi, de asemenea, mai predispuse la obiceiuri nesănătoase de viață, cum ar fi alimentația slabă sau lipsa de mișcare.

Modificări fizice

“Creierul și inima sunt conectate fiziologic, prin lucruri precum hormonii de stres și răspunsurile noastre imune. De asemenea, acestea sunt legate electric prin conexiuni nervoase, cum ar fi nervul vag, care se conectează și la intestin”, spune Goldstein.

Mai mult, expunerea cronică la stres și la hormonii pe care îi produce poate afecta creierul în curs de dezvoltare, schimbând modul în care procesează frica, emoțiile și chiar memoria, au spus autorii recenziei. De asemenea, poate declanșa o cascadă de modificări fizice care pot duce la diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, inflamație și creștere în greutate în zona centrală – toate acestea fiind periculoase pentru sănătatea inimii.