Ești Sănătos

Probleme cu colesterolul? Aceste alimente ajută la reglarea colesterolului!

tdy hoda joy heart 170201

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume.

Un nivel ridicat de colesterol – în special LDL „rău” – este legat de un risc crescut de boli de inimă. Colesterolul HDL „bun” scăzut și trigliceridele ridicate sunt, de asemenea, legate de un risc crescut a bolilor de inimă.

Dieta joacă un rol important asupra colesterolului și a altor factori de risc.

Iată câteva alimente care pot reduce colesterolul și pot îmbunătăți alți factori de risc pentru bolile de inimă.

1. Leguminoase

Leguminoasele sunt un grup de alimente vegetale care includ fasole, mazăre și linte.

Leguminoasele conțin o mulțime de fibre, minerale și proteine. Înlocuirea unor boabe rafinate și a cărnii procesate din dieta ta cu leguminoase poate reduce riscul bolilor de inimă.

O revizuire a 26 de studii randomizate controlate a arătat că consumul a 1/2 cană (100 grame) de leguminoase pe zi este eficient în scăderea colesterolului LDL „rău” cu o medie de 6,6 mg / dl.

2. Avocado

Avocado este un fruct bogat în nutrienți.

Sunt o sursă bogată de grăsimi monoinsaturate și fibre – doi nutrienți care ajută la scăderea LDL „rău” și la creșterea colesterolului HDL „bun”. Studiile clinice susțin efectul de scădere a colesterolului avocado.

Într-un studiu, adulții supraponderali și obezi cu colesterol LDL ridicat care au consumat zilnic un avocado și-au redus nivelul LDL mai mult decât cei care nu au consumat avocado.

3. Nuci – Mai ales migdale și nuci

Nucile sunt un alt aliment extrem de nutrient.

Sunt foarte bogate în grăsimi monoinsaturate. Nucile sunt, de asemenea, bogate în varietatea de acizi grași omega-3, un tip de grăsime polinesaturată asociată cu sănătatea inimii.

Migdalele și alte nuci sunt deosebit de bogate în L-arginină, un aminoacid care vă ajută corpul să producă oxid nitric. Acest lucru, la rândul său, ajută la reglarea tensiunii arteriale.

Omega-3 consolidează sănătatea inimii prin creșterea colesterolului HDL „bun” și prin scăderea riscului de inflamație și accident vascular cerebral.

4. Pești grași

Peștii grași, cum ar fi somonul și macroul, sunt surse excelente de acizi grași omega-3 cu lanț lung.

Omega-3 consolidează sănătatea inimii prin creșterea colesterolului HDL „bun” și prin scăderea riscului de inflamație și accident vascular cerebral.

5. Mere

Conform unui articol aparut in revista „European Journal of Nutrition”, merele pot ajuta la scaderea colesterolului din sange, scrie Men’s Health.

Efectul este pozitiv in cazul consumului de mere, sucul din aceste fructe nefiind la fel de eficient, ci dimpotriva.

Participantii la un studiu stiintific au consumat doua mere si jumatate pe zi, fructe de o marime destul de mare, timp de patru saptamani. In urma analizelor, specialistii au observat un lucru neasteptat.

Nivelul colesterolului rau din sange a scazut cu 6%, iar cel total a inregistrat o scadere cu 7% datorita consumului de mere.

Cand participantii la acelasi studiu au consumat suc de mere, efectul nu a mai fost cel asteptat.

Aceleasi valori au crescut cu 7%, respectiv 5%, atunci cand oamenii au consumat doua pahare de suc pe zi. Explicatia este una simpla.