Ești Sănătos

Ana Aslan, reguli pentru o viață sănătoasă: „Nu trăiesc în trecut și nu regret nimic”

ana aslan 640x359 1

Ana Aslan, reguli pentru o viață sănătoasă: „Nu trăiesc în trecut și nu regret nimic”.

Ana Aslan a devenit cunoscută în întreaga lume datorită cremelor și pastilelor Gerovital. A trăit aproape 92 de ani, dovedind cu prisosință că metoda anti-îmbătrânire descoperită de ea, funcționează.

În 1952 prepară vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume.

Astfel, directorul Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie a evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă și a aplicat-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.

Ana Aslan s-a dedicat în totalitae muncii sale. Nu s-a căsătorit și nu a avut copii. Cei apropiați o descriu ca fiind o persoană severă, exigentă cu colaboratorii, dar plină de viață. A fost mereu, până la bătrânețe, o femeie foarte elegantă, tot timpul aranjată. Era pasionată de tot ceea ce ținea de aspectul său, comandându-și garderoba din Italia.

Era în același timp superstițioasă și avea o mică pasiune: colecționa statuete cu bufnițe. În plină perioadă comunistă, celebrități din lumea întreagă, actori celebri, miliardari și șefi de stat, veneau la București în căutarea secretului tinereții.

Ana Aslan a ținut și ea același regim pe care îl impunea pacienților săi. Regulile pe care le respecta reputatul medic geriatru au fost dezvăluite de Ioana Preda, cea care i-a fost menajeră timp de 10 ani.

Mânca la ore fixe, corect, sănătos. Prânzul la ora 13.00, iar cina, cel târziu la 18.00-19.00.

Hrana trebuia să fie cât mai naturală și să conțină nutrienții de care are nevoie organismul

Evita alimentele din conservă

Prețuia în mod deosebit legumele și fructele erau foarte prețuite

Punea mare preț pe mișcare

În ceea ce privește carnea, Ana Aslan prefera vaca, urmată de peşte, pasăre, miel/oaie și porc, cel din urmă nefiind recomandat prea des. Din lista sa nu lipseau nici ficatul și limba sau alte organe interne, de obicei carne de la animale ierbivore, de preferință rasol sau la cuptor.

Printre mâncărurile preferate ale Anei Aslan se numărau: supă de vită clară, cu crutoane, pătrunjel şi piper, crap pe varză murată, pană de somn, rasol de şalău cu lămâie, sărmăluţe fără orez, pilaf de pasăre, curcan, ciuperci cu caşcaval la cuptor.

Plăcerea ei „vinovată” era tortul Buturugă, făcut în casă.

Era o femeie extrem de ponderată, trăia echilibrat și respecta mereu regulile după care și-a condus viața, tocmai pentru că s-au dovedit a fi eficiente.

„Carnea de vită era nelipsită. Se îngrijea foarte mult, nu se sătura niciodată, când îi era foame zicea: ‘Dă-mi o bomboană!’ Ținea la siluetă. O bomboană, atât lua și gata! (…) Știa să mănânce bine, îi plăcea să mergă la marile restaurante, să comande mâncăruri de calitate.

Dar în același timp știa să și gătească. E adevărat că avea bucătarul ei, dar avea preparate pe care le făcea singură. Întodeauna lua masa la 1.30, îmbrăcată, chiar dacă era singură la masă, cu o ținută frumoasă, cu bijuterii, respecta acest ritual’, a mai spus menajera.

Ana Aslan a creat primul medicament care amână îmbătrânirea. Toată viaţa a avut o singură frică: teamă de moarte. Tratamentul inventat de ea este însă nemuritor.

„Eu nu trăiesc în trecut. Eu în general trăiesc în prezent şi viitor. Nu mă gândesc la trecut, nici măcar nu îmi amintesc de trecut. Cred că altă trăsătură care m-a ajutat este aceea că nu regret nimic. Aşa am fost în viaţă şi aşa sunt acum. Nu regret nimic, nici lupta pe care am avut-o, nici că sunt singură, nimic! Da, eu aşa sunt!”, spunea despre sine Ana Aslan, într-unul din interviurile sale.