Ești Sănătos

“Indiferent ce mananc ma balonez si ma doare burta.” Cauza nebănuită a acestor simptome

Balonare

”De ce mă balonez după ce mănânc?” Aceasta e una dintre întrebările pe care dr. Elena Păcuraru, Medic Primar Medicină Internă, le primește de la mulți dintre pacienții care îi trec pragul.

Și de vină poate fi chiar un medicament pe care mulți îl iau în ideea de a-și proteja stomacul.

”Vorbim despre un medicament care a devenit ca un fel de agheasma universala: Omez/Omeprazol/Lanzul etc. Peste 80% dintre pacientii care imi calca pragul, cand ii intreb despre schema de tratament urmata, dupa ce imi enumera o lista mai lunga sau mai scurta de medicamente, imi incheie triumfal: <>”, scrie dr. Elena Păcuraru.

Medicul internist admite că pacienții cu istoric de ulcer sau gastrită pot avea probleme când sunt în situația de a urma tratamente

cronice complexe, cu multe medicamente și pentru ei este prudent să fololească o protecție gastrică.

Numai că medicamentele anterior menționate fac parte dintr-o clasă de antiulceroase ce determină o reducere semnificativă și de lungă durată a acidității gastrice și, ce să vezi, atrage atenția dr. Păcuraru. Acidul chiar este necesar în stomac. Iar atunci când îl reducem foarte mult, așa cum se întâmplă în cazul administrării prelungite a acestor medicamente, încep să apară problemele. Pentru că, fără acid suficient în stomac nu se produce etapa gastrică a digestiei.

Astfel încât, din stomac în intestine vor trece alimente incomplet digerate.

”Acest fapt nu se poate rezolvă la nivelul intestinelor pentru că fiecare etaj digestiv este specializat doar într-o anumită fază a digestiei și, uite așa, se multiplică problema. În final, în intestinul gros vor ajunge, zi după zi, fragmente alimentare insuficient prelucrate enzimatic, ce vor suferi un proces accentuat de putrefacție și fermentație, cu producere de gaze în exces și iritația colonului. Suna cunoscut? <>. Așa că,

mai ușor cu protecția stomacului,” adaugă dr. Elena Păcuraru.

Medicul recomandă să înlocuiți aceste medicamente cu Famotidina, un antiulceros care reduce acidul gastric la un nivel acceptabil pentru digestia corectă dar și pentru siguranța pacienților care chiar necesită protecție gastrică.