Ești Sănătos

Proprietatile vindecatoare ale uleiului din chimen negru pentru piele

69501269 402567567062136 5390277676961366016 n

Proprietatile vindecatoare ale uleiului de chimen negru (Nigella sativa) au fost cunoscute de mii de ani. A fost utilizat atat oral cat si local pentru a lupta impotriva bolii in multe practici diferite ale medicinei de-a lungul vremurilor. In timpur

Proprietatile vindecatoare ale uleiului de chimen negru (Nigella sativa) au fost cunoscute de mii de ani. A fost utilizat atat oral cat si local pentru a lupta impotriva bolii in multe practici diferite ale medicinei de-a lungul vremurilor. In timpurile noastre moderne actiunea si eficacitatea lui este tot mai mult sustinuta de o baza de dovezi si o solida intelegere stiintifica.

Utilizarea uleiului de chimen negru pentru a infrumuseta si imbunatati starea pielii este bine stabilita; de fapt faimoasa frumusete a Cleopatrei se crede ca se datora partial utilizarii de catre ea a chimenului negru. Uleiul de Nigella sativa este plin de componente valoroase precum vitaminele A, B si C, calciu, potasiu, magneziu, zinc si oligoelemente ce furnizeaza factorii nutritivi necesari pentru refacerea si recuperarea pielii. Uleiul de chimen negru mai are si un numar de actiuni utile farmacologic care il fac o fantastica optiune pentru tratarea bolilor de piele.

Chimenul negru si psoriazisul

Psoriazisul este o afectiune a pielii in care placi descuamante roz apar peste tot pe corp; acestea pot fi dureroase si insotite de mancarimi, si pot fi o sursa de disconfort. Afectiunea este cauzata de o reactie imuna anormala in corp, determinand o proliferare anormala a stratului epidermic al pielii.
Uleiul de chimen negru este puternic recunoscut pentru faptul ca regularizeaza celulele imunitare ale corpului (determinand sporirea numarului unora si scaderea altora), [i] si pentru ca mai si amplifica abilitatea corpului de a face fata proliferarii anormale a celulelor. [ii]

In mod traditional, chimenul negru s-a aplicat in uz extern pentru pielea psoriazica cu scopul de a controla durerea si petele eruptive. Un studiu recent de laborator a examinat efectul extractului din seminte de Nigella sativa pe un model animal de psoriazis, examinarea fiind facuta asupra efectelor histologice (la nivel celular) si a gasit ca Nigella sativa are actiune anti-psoriazis; studiul a concluzionat ca aplicarea de uz extern este benefica in controlul psoriazisului. [iii]

Chimenul negru si eczemele

Eczema este o afectiune caracterizata prin inflamarea pielii. Insotite de mancarimi, rosii, apar pete ce pot supura si crea crusta. Ea afecteaza in mod obisnuit articulatiile si esenta tratamentului este constituita din creme hidratante si cu steroizi. In cazurile severe este nevoie de imunosupresori sistemici.
Uleiul de chimen negru are fantastice proprietati emoliente, formand un film non-lipidic (nu este compus din particule de grasime) in timp ce furnizeaza factorii nutritivi de care are nevoie pielea. Un test clinic care a comparat efectele uleiului de Nigella sativa aplicat de doua ori pe zi cu o crema cu steroizi, conventionala (Betamethasone) pentru eczeme pe maini a gasit ca ambele sunt la fel de eficiente in reducerea simptomelor.. [iv] Beneficiul clar al uleiului de chimen negru fata de utilizarea steroizilor este lipsa efectelor secundare.
Infectiile fungice

In plus pe langa faptul ca lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de acnee, uleiul de chimen negru mai lupta si impotriva fungilor. Uleiul de chimen negru si-a dovedit efectele antifungice impotriva organismelor fungice infectioase comune din piele (dermatofite) care cauzeaza afectiuni precum infectia fungica a unghiei, piciorul de atlet, micoza inghinala si pecingine. [v]

Acneea

Acneea este o afectiune cauzata multifactorial si care afecteaza in mod obisnuit adolescentii, dar care poate totusi persista pana la maturitate. Poate avea ca rezultat cicatrici care sa desfigureze pe cel afectat de acnee. Un numar de factori despre care se crede ca ar contribui la boala include factori hormonali, de dieta, raspuns inflamator localizat la nivelul pielii si infectiile.

Uleiul de chimen negru are cateva proprietati ce pot diminua simptomele acneei, inclusiv efecte anti-inflamatorii si antioxidative. Factorii nutritivi din ulei mai pot ajuta la refacerea si regenerarea pielii vatamate. Uleiul de chimen negru mai este si un antihistaminic natural ideal pentru tratarea afectiunilor dermatologice in stransa legatura cu alergiile.
Chimenul negru si cancerele de piele

Cancerul intervine atunci cand celulele devin anormale si se multiplica intr-un mod necontrolat. Celulele ce formeaza straturile pielii sunt cele mai puternic expuse celule din intregul corp si in consecinta cancerul de piele este unul dintre cele mai comune forme ale cancerului uman. La nivel global, aproximativ un milion de cazuri noi apar anual, si numarul acesta sporeste la fiecare an. Cele doua forme de cancer cel mai des intalnite sunt carcinomul bazocelular si cel scuamocelular, in cazul ambelor forme expunerea prelungita la ultraviolete este un factor major de risc. Nigella sativa s-a dovedit ca are o gama de efecte anticancerigene impotriva multor celule anormale de diferite tipuri. [vi] Efectele specifice impotriva celulelor canceroase ale pielii au fost demonstrate.

Carcinoamele scuamocelulare afecteaza stratul epidermic al pielii, ele se pot raspandi si invada tesuturile inconjuratoare. Extractul de Nigella sativa a fost gasit ca fiind eficient impotriva celulelor carcinomului scuamos in vitro (utilizandu-se celule de tesut epitelial canceros uman cultivate in laborator): studiul a gasit ca extractul activ anticancerigen din chimen negru (timochinona) inhiba proliferarea celulelor si induce apoptoza in carcinomul scuamocelular. Autorii au concluzionat ca timochinona este o terapie potentiala antineoplazica in acest cancer comun al pielii.

Beneficiile uleiului de chimen negru pentru ten

Proprietatile puternic antioxidante, anti-inflamatorii si nutritive ale uleiului de chimen negru pot ajuta la refacerea sanatatii naturale si a vitalitatii pielii. Uleiul poate fi luat pe cale orala sau aplicat in uz extern si masat direct pe piele. Bogata gama de uleiuri furnizeaza o hidratare profunda a pielii. In plus, vitamina A, aminoacizii si acizii grasi lucreaza cu toti impreuna pentru a ajuta la regenerarea pielii.