Ești Sănătos

Carnea cea mai periculoasă care dezvoltă copiii înainte de vreme. Organismul lor este perturbat, iar hormonii o iau razna. Atenție ce consumați!

carne pubertate precoce 696x355 1

Cutremurător reportajul făcut în cadrul emisiunii Inspectorul Pro, de la Pro Tv. Jurnaliștii au încercat să dezlege complicatele ițe ale unui jucător imens pe piața de desfacere din România, industria cărnii.

Rezultatele sunt înspăimântătoare, iar părinții copiilor ajunși mult prea devreme la endocrinolog spun: medicii ne sfătuiesc să nu mai hrănim copiii cu carne de pasăre din comerț.

Păsările au un ritm infernal de creștere, un ritm anormal, stimulat de hormoni și de alte substanțe, legale de altfel. Păsările sunt ținute tot timpul la lumină, pentru ca al lor creier să creadă că este mereu timpul pentru a se hrăni.

Un medic prezent în reportajul Inspectorul Pro a spus răspicat: dacă vreți să consumați carne, mâncați carne de animale mature, nu de pui de animale. Nu știm în ce ritm au crescut acești pui, drept pentru care este mai în regulă să se consume vită, găină, cocoș, oaie, curcă etc.

Unii medici consideră că această dezvoltare forțată a păsărilor și în general a tuturor animalelor de consum ar putea duce la apariția hormonilor în carnea pe care o consumăm. Iar asta ar favoriza printre altele înmulțirea cazurilor de pubertate precoce.

La nici 10 ani, multe fete sunt deja adolescente. Medicii vorbesc tot mai des de proastă alimentație. Endocrinologii pun formele neobișnuite ale dereglărilor hormonale pe modul intensiv în care sunt crescute păsările pe care le mâncăm. Consumul de carne rezultată astfel pare să grăbească maturizarea copiilor.

O echipă de la Inspectorul Pro a vorbit cu prorectorul Dumitru Dragotoiu – specialist în nutriție și alimentație animală la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care a explicat explicat cum s-a ajuns ca puiul de consum să crească într-o lună cât altădată în 2 luni.

„El are un metabolism intens care trebuie să valorifice foarte bine componentele hranei. Nutrețurile clasice nu pot să asigure cantitățile de microelemente și chiar de macroelemente necesare unei viteze așa de mare de creștere, dezvoltării țesuturilor și depunerilor de carne , proteină grăsime … organismul”.

În anii 80, puiul Hybrid crescut doar pentru carne, ajungea în 56 de zile la aproximativ 1 kilogram. Acum, în zilele noastre, folosind noile nutrețuri concentrate, puiul ajunge la greutatea de tăiere în doar 35 de zile.

Unii fermieri au mai învățat că producția fără pierderi este strâns legată și de amestecarea furajelor cu alte substanțe. Picături antistres, soluții cu vitamine, aminoacizi. Toate perfect legale, recomandate pentru evitarea epidemiilor. Dar, cu măsură.

Furajele concentrate, administrate puilor hibrizi, par așadar să stimuleze producția proprie de hormoni a păsărilor. De aceea specialiștii fac o legătură directă între cazurile de pubertate precoce ale copiilor și alimentație.

Potrivit legislației în vigoare, autoritățile sanitar veterinare controlează rezidurile de substanțe hormonale în ferme și abatoare. Testele făcute de Institutul de sănătate publică veterinară vizează mușchii, ficatul, tiroidă și furajele. Nu lapte și nici ouă.