Ești Sănătos

Ce trebuie să faci dacă nu reușești să slăbești deloc? Mihaela Bilic: Problema nu e ce mâncăm, ci de ce mâncăm

cantar 480x480 1

Ce trebuie să faci dacă nu reușești să slăbești deloc? Mihaela Bilic: Problema nu e ce mâncăm, ci DE CE mâncăm.

Cele mai multe dintre persoanele care vor să slăbească au observat că, în ciuda faptului că țin o dietă adecvată și fac sport, nu obțin rezultatele pe care și le doresc. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe pagina persoanală de Facebook, că surplusul nu este o chestiune care ține doar de nutriționist, ci și de psiholog.

Nevoile nesatisfăcute ne împiedică să evoluăm

Cum se explică acest lucru? Mihaela Bilic a explicat cum ne împinge societatea la supraconsum. Cu alte cuvinte, nevoile nesatisfăcute și dorințele puternice ne pot împiedica să evoluăm și să ajungem asfel la împlinirea personală.

„Piramida lui Maslow sau cum ne împinge societatea la supraconsum. Încă din anii ‘40 profesorul american de psihologie Harry Maslow a făcut o ierarhie piramidală a nevoilor umane. El a observat că indivizii reacționează la obiceiuri și impulsuri instinctive, care stau la baza motivației acțiunilor. Cu alte cuvinte nevoile nesatisfăcute ne împiedică să evoluăm și să ajungem la împlinirea personală.

Teoria lui este că numai după ce am “rezolvat” un nivel al piramidei, putem trece la nivelul următor. Nevoile primare, comune tuturor oamenilor, se află la bază, în timp ce autorealizarea este pusă în vârf, accesibilă doar unora dintre noi și asta abia după ce sunt parcurse restul etajelor.

De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un acoperiș deasupra capului?

Ne întrebăm de ce nu suntem satisfăcuți, mulțumit și împliniți ca oameni? De ce ne zbatem în continuare să umplem frigiderul și să avem un acoperiș deasupra capului? Pentru că suntem la “parter”, iar la parter totul este despre mâncare!

Pentru că e complicat și aproape imposibil să ajungem în vârful piramidei când societatea în care trăim nu ne oferă un climat de siguranță/securitate/liniște/încredere. Individul este condamnat să rămână la nivelul

de bază atunci când nevoia de socializare/apartenență la un grup, precum și aprecierea valorii personale/respectul de sine nu sunt luate în considerație. Mâncăm prea mult de frică, de nesiguranță, de nemulțumire, de furie, de tristețe, de rău.

Ce trebuie să faci dacă nu reușești să slăbești deloc? Problema nu e CE mâncăm, ci DE CE mâncăm

În piramida nevoilor împlinirea individuală este ultima și abia la acel nivel apar hobby-urile, plăcerea de a călători, de a învăța o limbă străină, de a citi…

Însă evoluția nu o putem face de unii singuri, mediul social are o contribuție determinantă, el impune și certifică valorile reale. Și dacă efortul nu îți este recunoscut, valorile nu-ți sunt confirmate, siguranța nu-ți este garantată, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să mănânci.

Pe lângă nutriționist, kilogramele în plus trebuie tratate la psiholog. Problema nu e CE mâncăm, ci DE CE mâncăm… Iar nouă nu ne va fi bine până când nu facem bine și societatea în care trăim!”, a scris Mihaela Bilic.