Ești Sănătos

Efectele sării asupra rinichilor

68688193 397957727523120 182156825813057536 n

Sarea este unul dintre cele mai populare condimente. Pentru mulți dintre noi acest ingredient este indispensabil în bucătărie. Cum reușesc unele persoane să gătească fără aceasta și să evite efectele sării asupra rinichilor? Acest condiment adaugă un gust special preparatelor noastre, iar mâncarea parcă nu are niciun farmec fără sare. Însă efectele sării asupra rinichilor […]

Sarea este unul dintre cele mai populare condimente. Pentru mulți dintre noi acest ingredient este indispensabil în bucătărie. Cum reușesc unele persoane să gătească fără aceasta și să evite efectele sării asupra rinichilor?

Acest condiment adaugă un gust special preparatelor noastre, iar mâncarea parcă nu are niciun farmec fără sare. Însă efectele sării asupra rinichilor sunt atât de grave, încât este indicat să eliminăm complet acest aliment din dietă.

Rinichii sunt responsabili de filtrarea și purificarea unui volum de circa cinci litri de sânge zilnic și de îndepărtarea toxinelor și a deșeurilor ce se acumulează în organism și care pot produce diverse boli sau chiar moarte.

Care sunt efectele sării asupra rinichilor?

Sistemul excretor al omului

Pentru început, îți vom da un sfat: înlocuiește sarea pe care o ai în bucătărie cu un produs alternativ. Următoarele variante sunt la fel de gustoase, însă mult mai sănătoase:

Muștar
Usturoi prăjit sau sub formă de pudră
Ceapă sub formă de pudră
Sos de soia (cu conținut scăzut de sodiu)
Zeamă de lămâie
Piper măcinat
Șovârf
Pătrunjel
Ghimbir
Chimen
Busuioc
Curcuma (turmeric)

Curcuma anulează efectele sării asupra rinichilor

Fiecare dintre variantele pe care tocmai ți le-am prezentat trebuie combinate cu anumite alimente, dar te asigurăm că vei adora noile arome și vei renunța cu succes la vechile obiceiuri alimentare nesănătoase. Te sfătuim să-ți reduci aportul zilnic de sare sau să o elimini cu totul din dieta ta zilnică.

Nu uita, consumăm zilnic numeroase produse care conțin sodiu. Fiecare aliment de acest tip oferă circa 3-5 g de sodiu, iar rinichii vor fi nevoiți să filtreze și să elimine această cantitate.

Iată câteva dintre efectele nocive pe care sarea le poate produce:

1. Sarea alterează pH-ul organismului
Este esențial de reținut că un aport zilnic
de sare mai mare de 5 g determină o acumulare a acestei substanțe la nivelul țesuturilor, al organelor și al sângelui. Acest lucru produce o acidificării a întregului organism.

În alte articole am prezentat importanța menținerii unui pH alcalin în corp. Iată principalele consecințe ale acidificării organismului:

Boli
Creșterea riscului de a dezvolta cancer
Probleme cardiace și renale
Retenție de apă
Oboseală cronică
Senzație de frig sau de epuizare
Dificultăți de concentrare
Iritabilitate
Unghii casante
Dureri articulare
Infecții frecvente
Alergii

2. Sarea inhibă procesul de curățare a sângelui

Efectele negative ale adoptării unei diete bogate în sare se fac simțite abia la vârsta de 40 de ani. Acestea includ hipertensiune arterială, un nivel ridicat de colesterol, grăsime în exces, schimbări metabolice și nu numai. Toate aceste simptome pot fi produse de un consum excesiv de sare, combinat cu un aport redus de apă.

Organismul este alcătuit din apă în proporție de 60%. Atunci când sarea se acumulează în exces în organism, aceasta se depune în țesuturile organelor, împiedicând rinichii să filtreze corespunzător sângele. Drept consecință, vei suferi de retenție de apă, iar toxinele îți vor provoca inflamații la nivelul țesuturilor.

Cele mai vizibile simptome ale problemelor renale și ale acumulării în exces a toxinelor în sânge sunt:

Umflarea picioarelor
Oboseală cronică
Senzații de frig
Balonare abdominală

3. Sarea în exces provoacă îmbătrânirea rinichilor

Cu cât consumi mai multă sare, cu atât rinichii tăi trebuie să lucreze mai intens pentru a-ți detoxifia organismul. Acest fapt, asociat cu retenția de apă, poate provoca îmbătrânirea prematură a rinichilor. Efectele negative asupra sănătății tale vor fi semnificative.

4. Efecte indirecte ale consumului excesiv de sare

Arterioscleroză
Reumatism și artrită
Colică
Căderea părului
Probleme cutanate
Probleme digestive
Constipație
Supraponderalitate și retenție de apă
Cum poți scăpa de efectele sării asupra rinichilor?
Apa anulează efectele sării asupra rinichilor

Una dintre principalele strategii pentru a elimina sarea acumulată în organism este să bem mai multă apă. Este esențial să bem 4-8 pahare de apă zilnic. Deși această cantitate poate părea foarte mare, dacă ai mereu la îndemână o sticlă de apă și bei câte puțin pe tot parcursul zilei, îți vei atinge cu ușurință obiectivul. Și nu uita să faci mișcare!

CITESTE MAI DEPARTE