Ești Sănătos

7 semne că suferi de probleme GRAVE de sănătate. Nu mai ignora numărul 4!

68715775 395954261056800 5441879144927330304 n

Multe persoane suferă de deficiență de acid folic, fără a înțelege cât de gravă este această problemă și care este importanța acestui acid pentru organism. Ce e acidul folic? Acidul folic este un tip de vitamina B care ajută corpul să repare AND-ul și să producă celulele roșii ale sângelui. Este un acid solubil în […]

Multe persoane suferă de deficiență de acid folic, fără a înțelege cât de gravă este această problemă și care este importanța acestui acid pentru organism.

Ce e acidul folic? Acidul folic este un tip de vitamina B care ajută corpul să repare AND-ul și să producă celulele roșii ale sângelui. Este un acid solubil în apă și poate fi depozitat în corpurile noastre pe termen lung, iar eliminarea lui are loc prin urinare. Astfel, este esențial să înlocuim în permanență doza de acid folic pe care o pierdem zilnic, sau ne putem confrunta cu deficit de acid folic în doar câteva săptămâni.

Motivul principal care cauzează deficiența de acid folic reprezintă alegerile noastre culinare și bolile gastro-intestinale, bolile ereditare, consumul excesiv de alcool și tratamente medicale. Simptomele deficienței de acid folic se încadrează în două categorii: simptomele ale deficienței și simptome ale anemiei.

Iată principalele simptome pe care trebuie să le știi și de care ar trebui să ții cont atunci când te întrebi dacă ai un organism sănătos sau nu:

1) Gură uscată și uscarea exagerată limbii, umflarea și decolorarea acesteia – asta se întâmplă înainte ca anemia să se instaleze. Limba se umflă, devine foarte roșie sau foarte ”strălucitoare”, mai ales pe zona marginilor.

2) Simțul gustului se reduce, astfel că nu vei mai simți gustul mâncării la fel de intens pe cât o făceai până acum.

3) Probleme gastrointestinale – anemia vine la pachet cu probleme ale intestinelor și începe cu indigestie și diaree.

Deficiența acidului folic ca simptom al anemiei

Anemia reprezintă o deficiență calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce se găsește în globulele roșii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, anemia conduce la lipsa oxigenului în organe, lucru care poate provoca urmări grave în organism.

4) Oboseală continuă, slăbiciune și ten palid. Corpul nostru are nevoie de celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul în întreg organismul și în mușchi. Acidul folic este responsabil pentru crearea celulelor roșii din sânge, așa că, atunci când avem deficiență de acid folic, nu putem face mișcare fizică.

5) Respirație sacadată și amețeală – pe lângă senzația de leșin, acest simptom e obișnuit în cazul anemiei și s-ar putea ca bătăile inimii să fie mai rapide ca de obicei, acest lucru însemnând inclusiv palpitații.

6) Probleme de concentrare – te simți aerian, uiți lucruri, ești nervos fără motiv.

7) Dureri ale corpului – dacă anemia este severă, pot rezulta dureri în piept, la picioare și dureri de cap extrem de puternice a căror cauză nu poate fi depistată

Vestea bună e că deficiența acidului folic poate fi vindecată și cea mai simplă cale pentru a face acest lucru este să mănânci sănătos, adică să renunți la fast-food, grăsimi, produse făinoase și să te axezi mai mult pe fructe și legume. Alcoolul trebuie, de asemenea, evitat. Apa este cea mai recomandată pentru hidratare. Mănâncă legume verzi, precum varza de Bruxelles, broccoli, sparanghel și spanac, precum și citrice. Acidul folic e necesar pentru femeile gravide, deoarece ajută fetusul să-și dezvolte măduva și coloana vertebrală.

CITESTE MAI DEPARTE