Ești Sănătos

Eroinele în alb! Asistentele medicale de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi au sos copiii din flăcări. „Au salvat 12 copii, dintre care unul intubat şi ventilat mecanic”

incendiu iasi 640x319 1

Eroinele în alb! Asistentele medicale de la Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iaşi au sos copiii din flăcări. „Au salvat 12 copii, dintre care unul intubat şi ventilat mecanic”.

Marți, 22 mai, o tragedie de proporții a fost evitată, cu ajutorul și curajul cadrelor medicale. Un incendiu violent a izbucnit la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi. Este vorba de cel mai mare spital de copii din nord-estul ţării, construit în 1970.

Alarma a fost dată de cadrele medicale la ora 18.54, care au sunta la 112 și au anunțat incendiul. Doar șase minute mai târziu au ajuns pompierii care au găsit atât cabinetul de la etajul trei, de unde pornise incendiul, dar și un salon gol aflat la etajul patru al clădirii în fșăcări.

Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie, iar salvatorii au intervenit de urgenţă. 30 de pacienţi au fost evacuaţi, 12 dintre ei chiar de la etajul afectat de incendiu. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Pompierii au stins flăcările în 40 de minute. De vină ar fi fost instalaţia electrică care a fost suprasolicitată, iar cablurile au luat foc.

Partea cu adevărat miraculoasă a fost implicarea și devotamentul asistentelor medicale. Eroinele în alb au recuperat în total cinci copii de la un etaj şi alţi şapte de la un alt nivel al clădirii. Un copil intubat şi ventilat mecanic a fost salvat, din calea flăcărilor, de medicii de la Spitalului de copii “Sf. Maria” din Iaşi.

„Au fost evacuaţi cinci copii de pe un etaj, şi şapte copii de pe celălalt etaj. Primii cinci copii erau însoţiţi de patru părinţi şi şase cadre medicale. Ceilalţi şapte copii, printre care unul intubat şi ventilat mecanic, erau însoţiţi de patru părinţi şi şase persoane medicale”, a declarat Diana Cimpoeșu, medic – șef UPU-SMURD Iași, potrivit Antena 3.

Incendiul a fost descoperit de către asistenele medicale care, din fericire, nu și-au sângele rece și au știut exact cum să acționeze pentru a salva viețile pacienților.

„Au găst locul de unde provenea incendiul şi au făcut exact ceea ce trebuiau să facă. Au deconectat sursele de energie, au deconectat sursele de oxigen şi au evacuat toţi pacienţii cu părinţii şi personalul medical, asistenţi medicali şi infiermiere care se aflau în zona respectivă.

Cea mai implicată este asistenta şefă din toată zona respectivă. Toată lumea este într-o stare bună, dar evident, emoţional există reacţii care se vor linişti în timp şi care au nevoie în continuare de suport din partea tuturor”, a mai spus Diana Cimpoeșu.