Ești Sănătos

Nisipul de pe plajă ne poate îmbolnăvi. Vezi ce boli poți lua din nisip sau din apa mării

ikt

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie prezentă în abundență pe plajă și la piscine. Cu toții suntem expusi riscului de infectare cu această bacterie care se sterilizează greu în organism și care recidivează când nu te aștepți.

E. Coli poate fi luată cu ușurință prin intermediul apei contaminate cu materii fecale infectate. Excrementele pescărușilor conțin bacteria E Coli. Iată de ce un număr atât de mare de persoane prezintă diaree după ce merg la piscină sau pe litoral.

Volumul mare de persoane de pe plajă, căldura excesivă și nerespectarea normelor de igienă sunt doar câțiva factori care favorizează răspândirea bolilor pe plajă sau la piscină.

Nu mai mâncați pe plajă! Acest obicei moștenit de la părinți, de a mânca pe plajă, fără spălarea și dezinfectarea mâinilor, crește semnificativ riscul de apariție a hepatitei A.

Cei care se joacă, se îngroapă sau fac castele din nisip au cu 30% mai multe sanse de a se infecta cu stafilococul auriu, rezistent la antibiotic. Stafilococul auriu poate duce de la probleme grave ale pielii la septicemie. Virusul este atras de sare și se găsește în apa de mare și nisip.

Potrivit specialiștilor de la DSJP Constanța cea mai murdară apă, plină de bacterii, este în Costineşti, iar cea mai curată este între Mamaia şi Năvodari pentru că în această această zonă apa este puțin mai rece, iar bacteriile nu supraviețuiesc foarte mult timp.

Bacteriile periculoase se dezvoltă cu rapiditate atunci când mediul este propice.

În urma expunerii organismului la acești factori de risc și în lipsa unei igiene corespunzătoare simptomele bolilor apar imediat sub formă de: diaree, eczeme, infectii cutanate, ale ochilor sau ale urechii, infectii respiratorii, iritatia tractului respirator sau a ochilor.

Sezlongurile nu sunt niciodată curățate și dezinfectate de aceea nu este recomandat să ne așezăm fără un prosop de plajă, direct pe sezlong.