Ești Sănătos

Fierbe aceste frunze şi vei scăpa de insomnie. Băutura care îţi asigură un somn mai odihnitor

d66d53bd00402329346e7f9024231c29

Dacă nu reușiți să adormiți, indiferent cât de obosit sunteți, sau întâmpinați dificultăți în a rămâne adormit, atunci probabil că suferiți de insomnie. Insomnia este incapacitatea de a dormi cât de mult este necesar pentru a se trezi odihnit și revigorat.

Medicii spun că insomnia poate fi cauzată de probleme psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea, stresul cronic, tulburarea bipolară, tulburarea de stres posttraumatic sau de probleme fizice, cum ar fi astmul, alergiile, boala Parkinson, hipertiroidismul, refluxul acid, bolile renale, cancerul sau durerea cronică. Medicii diagnostichează insomnia ca fiind unul dintre semnele de avertizare ale depresiei.

Anxietatea și depresia sunt cele mai frecvente două cauze ale insomniei cronice, potrivit nutriționistului și consultantului în domeniul bunăstării Dr. Khadija Al-Harbi. „Există mici obiceiuri care pot înrăutăți insomnia, cum ar fi consumul de prea multă cafea, somnul în timpul zilei, fumatul înainte de a merge la culcare și, bineînțeles, un program de somn nehotărât”, a spus ea.

„Ar trebui să începeți să adaptați noi obiceiuri de somn, cum ar fi să vă faceți dormitorul rece, confortabil, liniștit și să vă asigurați că stingeți luminile înainte de a dormi. De asemenea, trebuie să respectați un program de somn, să evitați somnul de la mijlocul zilei, să beți mai puțină cafea, să fumați mai puține țigări și să încercați să evitați să meditați la gânduri care vă induc stresul înainte de culcare”, a adăugat ea.

Dacă aceste mici schimbări în obiceiurile de somn nu vă ajută, Al-Harbi sugerează să faceți o baie caldă și să meditați înainte de a merge la culcare. Un alt truc care funcționează de obicei ca un farmec este să bei un pahar de lapte cald. „Un pahar de lapte cald cu 30 de minute înainte de a merge la culcare vă va calma sistemul nervos, deoarece laptele conține calciu, care acționează direct asupra nervilor ascuțiți pentru a-i face să se relaxeze”, a spus ea. „Există, de asemenea, și alte preparate pe bază de plante care ajută la ameliorarea insomniei, cum ar fi mușețelul, însă atunci când toate aceste sugestii eșuează, vă sfătuiesc cu tărie pentru un consult medical”, a adăugat ea.

Al-Harbi recomandă, de asemenea, remedii naturale de casă din ingrediente disponibile în bucătăria fiecăruia. „Corpurile noastre se autovindecă și există posibilitatea să existe un leac pentru fiecare tip de insomnie”, a spus ea. „Vă încurajez să continuați să căutați remediile naturale perfecte pentru somn care se potrivesc exact nevoilor dumneavoastră”, a adăugat ea.

Nutriționistul a împărtășit cu Arab News o listă de remedii de casă și ingrediente pe care sugerează că persoanele care suferă de insomnie ar trebui să le încerce:

Ciocolata neagră: Cei mai mulți oameni nu știu că ciocolata neagră are puterea de a calma nervii, deoarece conține anandamidă, care este o substanță comună care ajută la creșterea stării de spirit. Dr. Al-Harbi spune că puteți amesteca ciocolata neagră cu lapte cald și să vă bucurați de o ciocolată caldă. Bea cu 15 minute înainte de a merge la culcare.

Ceai verde: Studiile au arătat că ceaiul verde ajută la reducerea stresului și a anxietății; de asemenea, promovează un somn odihnitor deoarece conține l-teanină. Acest aminoacid ajută la echilibrarea cofeinei din ceaiul verde, care vă menține în alertă ziua și ajută la inducerea somnului pe timp de noapte.

Levănțică: Această plantă este perfectă pentru calmarea simțurilor; multor oameni le place să aprindă lumânări de lavandă pentru a se relaxa, dar există diferite forme de lavandă pe care le puteți folosi, cum ar fi ceaiul de lavandă, care nu conține cofeină, așa că îl puteți bea în timpul zilei sau al nopții. Alternativ, puteți aplica câteva picături de uleiuri esențiale de lavandă pe fața de pernă pentru a vă ajuta să dormiți.

Varză: Această legumă este cunoscută pentru a vindeca insomnia deoarece conține magneziu, care ajută la calmarea nervilor și conține, de asemenea, calciu, care funcționează foarte bine cu magneziul ca ajutor natural pentru somn. Varza conține, de asemenea, vitamina C, care este bună pentru a face față stresului și oboselii, și este, de asemenea, o sursă de piridoxină, un alt stimulent al somnului. Al-Harbi vă recomandă să beți suc de varză înainte de a merge la culcare.

Ghimbir: Această rădăcină are cantități mici de melatonină, care induce somnul și ajută la calmarea simțurilor. Melatonina este un hormon care atinge concentrația maximă în fluxul sanguin la miezul nopții, ceea ce permite oamenilor să doarmă mai bine. Fierbeți câteva rădăcini de ghimbir, adăugați miere și savurați-le chiar înainte de a merge la culcare. Altfel, puteți alege să beți ceai de ghimbir, deoarece este decofeinizat și gustos.

Cireșe: Aceasta este o altă sursă puternică de melatonină și este perfectă pentru cei cărora le plac fructele dulci. Puteți mânca cireșe ca o gustare sau le puteți bea sub formă de suc proaspăt. Evitați băuturile de cireșe zaharate pe care le găsiți în supermarketuri, deoarece sunt pline de calorii și nu reduc simptomele insomniei.

Mușețel: Acest ingredient vegetal este folosit de mii de ani pentru a trata anxietatea și insomnia, precum și alte probleme medicale. Compușii care se găsesc în mușețel acționează pentru a relaxa sistemul nervos. Pregătește-ți o ceașcă caldă de mușețel după cină, pentru a te bucura de un somn bun.

Mentă și lemongrass: Ambele sunt binecunoscute pentru reducerea anxietății, promovarea ciclurilor sănătoase de somn și ameliorarea spasmelor musculare. Le puteți bea pe fiecare în parte cu apă caldă sau le puteți amesteca pentru o băutură gustoasă și benefică înainte de culcare.

Medicul recomandă, de asemenea, masaje din când în când pentru a ajuta la relaxarea mușchilor corpului.