Ești Sănătos

Organismul nu va mai face față caniculei. Medicii avertizează!

Pericol

Canicula ne dă mari bătăi de cap și nu sunt semne că vom scăpa curând de temperaturile extrem de ridicate. Luna iulie a fost extrem de călduroasă și se pare că la fel va fi și finalul verii. Meteorologii spun că lucrurile vor fi din ce în ce mai grave în țara noastră și vremea va fi tot mai călduroasă de la an la an.

Experții avertizează că vom avea parte de schimbări climatice puternice în următorii ani și că vremea ar putea deveni din ce în ce mai călduroasă pe timpul verii. Canicula va lovi mai puternic de la an la an și nu vom mai putea face față.

Specialiștii spun că organismul nostru nici măcar nu va mai putea suporta temperaturile care vor atinge noi recorduri în următorii ani. Conform meteorologilor, acestea vor crește chiar și cu cinci grade, o dată la doi sau cinci ani.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme spune că nu se știe exact când se va ajunge în punct în care corpurile noastre vor pierde în fața caniculei, dar cert este că va sosi și acel moment dacă vremea continuă în acest mod.

Conform specialistului în fenomene meteo extreme, Dobrogea va fi una dintre regiunile care vor avea parte de creșteri imense ale temperaturilor în următorii ani. Studiile arată că partea de Sud a Europei va avea parte de schimbări radicale în ceea ce privește clima.

„Un alt studiu spune că partea de sud a Europei, Italia, regiunea noastră, Dobrogea, o să fie în viitor regiuni care să asiste la schimbări foarte mari de temperatură. E posibil să ajungem la o limită peste care organismul uman nu poate să treacă”, a explicat Bogdan Antonescu.

În momentul în care vom avea temperaturi caniculare insuportabile, organismul va ajunge în punctul în care nu mai poate să transpire și nu își va mai regla temperatura internă. Avertismentul specialiștilor este unul alarmant și nu putem face nimic în această situație, doar să ne protejăm cum putem mai bine de căldură, să evităm ieșirile și să ne hidratăm corespunzător.

Cum ne protejăm de caniculă

Alis Grasu, managerul Centrului de Ambulanță București Ilfov a oferit sfaturi despre cum să facem față disconfortului termic accentuat.

se recomandă ca hainele purtate să fie lejere, subțiri, vaporoase, deschise la culoare
atât pălăriile, cât și ochelarii de soare sunt accesorii importante pe timp de caniculă
este recomandat să se consume 1,5 – 2 litri de lichide pe zi: apă sau sucuri naturale din fructe
încercați să evitați pe cât de mult posibil să consumați băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice sau cafea
legumele, fructele și iaurturile sunt alimentele cele mai recomandate pe timp de caniculă
încercați să vă planificați deplasările dimineața, în prima parte a zilei sau seara. Alegeți zonele umbrite pentru aceste deplasări.
se recomandă ca toate ferestrele să fie închise, în momentul în care temperatura exterioară este mai ridicată decât temperatura din interiorul locuinței.