Ești Sănătos

Mihaela Bilic: Apa carbogazoasă are efect de alcalinizare, combate constipația și arsurile gastrice. Dar aceste categorii de persoane ar trebui să o evite

Mihaela Bilic 480x480 1

Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist susține că e important să ne hidratăm, indiferent ce apă alegem. Cu toate astea, persoanele care au anumite afecțiuni e indicat să evite apa carbogazoasă.

Iată ce a scris dr. Bilic pe pagina sa de Facebook:

Apa este vitală pentru organism, un element miraculos fără de care viața nu ar exista. Pe lângă faptul că toate alimentele (cu excepția uleiului) conțin în proporții variabile apă, e sănătos să o bem și ca atare, mai ales când afară este soare🤩Apa hidratează și remineralizează, indiferent de marcă sau conținutul de gaz/bule.

Mihaela Bilic: Diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă

Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor:

minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900mg/l în apa cu gaz. Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sînge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism

Mineralele diferă și ele semnificativ între cele 2 variante de apă (plată vs carbogazoasă):
–calciu 57 vs 310 mg/l
–magneziu 32 vs 114 mg/l
–sodiu (sare) 2 vs 82 mg/l

Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule.

Cei cu probleme renale și hipertensiune ar trebui să evite apa carbogazoasă

Concluzia? Dacă aveți probleme renale/predispoziție la calculi, alegeți apa plată, cu reziduu uscat minim; dacă aveți tensiune crescută, tot apa plată este opțiunea (e săracă în sodiu). În lipsa oricărei patologii, alegeți apa care vă place…important e să beți apă.

P. S. Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasă nu îngrașă! Ba mai mult, are proprietăți antiacide, stimulează

tranzitul intestinal și golirea gastrică, combate greața și indigestia, constipația și arsurile de stomac. Conținutul crescut de minerale o face ideală pentru consum în caz de transpirație excesivă/sport intens, îi dă un gust intens, iar prezența bulelor creează o efervescență plăcută la degustare. Doar băută în exces provoacă balonare.