Ești Sănătos

Alertă maximă! Nu mai lua acest medicament! E extrem de periculos

pastile 3 1024x683 1

Pe fondul valului actual al variantei Delta, s-a observat o creștere periculoasă a utilizării greșite a unui medicament de deparazitare, utilizat în mod obișnuit la animale. Numeroși pacienți au fost spitalizați in SUA după auto-medicație cu ivermectină destinată cailor sau vacilor.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a avertizat oamenii să nu mai ia medicamente veterinare pentru a trata sau a preveni COVID-19.

„Nu sunteți un cal. Nu sunteți o vacă. Serios, voi toți! Opriți-vă!”, au scris pe contul FDA de Twitter reprezentanții agenției, alături de o actualizare destinată consumatorilor care detaliază de ce medicamentul poate fi nesigur pentru oameni.

Ivermectina, care nu este un medicament antiviral, este utilizată în general pentru tratarea sau prevenirea paraziților la animale

Agenția a subliniat că ivermectina nu este aprobată de FDA pentru a trata sau preveni COVID-19 și, până în prezent, nu există dovezi că ar face oricare dintre aceste lucruri. Poate provoca reacții adverse grave și supradoze, care pot pune viața în pericol, a avertizat agenția.

În plus, cercetătorii au motive să se îndoiască că cercetări ulterioare vor dovedi că ivermectina este eficientă împotriva COVID-19.

Asta nu a împiedicat mașinăriile de dezinformare de pe Internet să promoveze medicamentul, iar oamenii să-l cumpere. Pe fondul creșterii variantei Delta, utilizarea abuzivă a ivermectinei a crescut la niveluri alarmante.

Într-o alertă de sănătate, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a avertizat că rețetele pentru ivermectină au crescut în această lună. Persoanele care nu pot obține o rețetă pentru medicament au recurs la cumpărarea ivermectinei fără prescripție medicală, eliminând consumabilele din magazinele agricole.