Ești Sănătos

Amorțirea mâinilor – Un semnal important că trebuie să mergeți la medic. 10 cauze posibile

Amortire mana

O serie de boli pot face să îți simți mâinile amorțite. Când o persoană are senzația de amorțeală a mâinilor, pot apărea și slăbiciune și senzații de furnicături dureroase.

Acest articol va explora unele dintre posibilele cauze ale amorțirii în mâinile unei persoane, simptomele însoțitoare și câteva opțiuni de tratament.

Următoarele afecțiuni pot cauza amorțeală la nivelul mâinilor:

1. Atac de cord

Dacă o persoană se confruntă cu simptomele unui posibil atac de cord, aceasta sau cineva din apropiere ar trebui să solicite ajutor medical de urgență.

Blocajele severe ale aportului principal de sânge la inimă pot provoca dureri în piept, precum și furnicături și amorțeli pe un braț sau pe altul.

Alte simptome pot include:

greaţă
transpiraţie
dificultăți de respirație
ameţeală
furnicături și amorțeală pe ambele părți ale corpului
dureri de umăr
oboseală inexplicabilă
Tratament

Tratamentul include internarea în spital, într-un laborator de cateterizare cardiacă“, unde un specialist poate diagnostica și, eventual, redeschide artera cardiacă blocată.

2. Accident vascular cerebral

O întrerupere a fluxului sanguin către creier – potențial dintr-un cheag de sânge deplasabil sau o ruptură a arterei care provoacă o sângerare a creierului – poate duce la accident vascular cerebral.

Simptomele pot include:

slăbiciune bruscă sau amorțeală pe o parte a corpului
confuzie
partea inferioară a feței ușor căzută în jos
dificultăți în menținerea echilibrului
probleme vizuale
probleme de vorbire
Tratament

Dacă o persoană se confruntă cu simptomele unui posibil accident vascular cerebral, aceasta sau cineva din apropiere ar trebui să solicite asistență medicală de urgență, ceea ce poate implica administrarea de medicamente care împiedică formarea cheagurilor.

3. Vasculită
Unele simptome pot include:

oboseală
febră
pierdere în greutate
transpirații nocturne
eczemă
probleme nervoase, cum ar fi amorțeală sau slăbiciune
Tratament

Tratamentul depinde de cauza principală a vasculitei și poate include steroizi sau alte medicamente imunosupresoare.

4. Boala Raynaud

Boala Raynaud determină îngustarea temporară a arterelor care direcționează sângele către degete și degetele de la picioare.

Vasculita poate apărea atunci când sistemul imunitar se atacă și provoacă inflamația vaselor de sânge. Simptomele variază în funcție de zona corpului pe care o afectează vasculita.

Simptomele pot include o senzație de amorțeală, furnicături sau arsură la degete, precum și la degetele de la picioare care devin albastre sau alb pal.

Tratament

Evitarea declanșatorilor obișnuiți ai afecțiunii – cum ar fi temperaturile reci, stresul. Anumite medicamente – pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

5. Leziunea măduvei spinării

Traumatismul cauzat de o leziune a măduvei spinării poate duce la furnicături și amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor. Căderile, accidentele cu autovehiculele, loviturile la cap, rănile prin împușcare și alte tipuri de lovituri pot provoca leziuni ale măduvei spinării.

Simptomele pot varia în funcție de zona exactă a corpului afectată de rănire. Acestea ar putea include:

mișcare afectată
pierderea senzației
pierderea controlului intestinului gros și a vezicii urinare
durere

Tratament

Tratamentele includ terapie de susținere și reparații chirurgicale atunci când este posibil.

Unele tratamente experimentale le pot oferi celor cu leziuni ale măduvei spinării o șansă mai bună de a-și recâștiga funcționarea.

6. Sindromul tunelului cubital

Această afecțiune rezultă din întinderea excesivă sau presiunea asupra nervului cubital. Simptomele, în special în degetul inelar și degetele mici pot include:

amorţeală
slăbiciune
furnicături
Tratament

Tratamentul poate include purtarea unei atele în timp ce dormi, pentru a menține cotul drept. Terapia fizică, sau intervențiile chirurgicale pentru îndepărtarea sau repararea oricăror zone de presiune excesivă asupra cotului.

7. Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este, de asemenea, cunoscută sub numele de osteoartrita gâtului. Această afecțiune apare atunci când degenerarea afectează discurile sau articulațiile din gât.

Această degenerare poate da naștere și mielopatiei spondilotice cervicale, care apare atunci când o persoană are simptome de spondiloză cervicală datorate comprimării măduvei spinării sau a vaselor de sânge înconjurătoare.

Simptomele pot include:

slăbiciune musculară la nivelul extremităților
durere în mâini
nevoie urgentă de urinare, sau urinare deasă
tulburări de mers
Tratament

Medicii pot prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, relaxante musculare, antidepresive sau corticosteroizi. Chirurgia îi poate ajuta pe cei cu cazuri severe.

8. Sindromul tunelului carpian

Apare atunci când unul dintre nervii care trece prin tunelul carpian din încheietura mâinii devine comprimat.

Simptomele din mână pot include:

durere
furnicături
slăbiciune
puterea de prindere afectată
Tratament

Purtarea unei atele și sprijinirea încheieturii mâinii și a mâinii vă poate ajuta. Uneori, un medic poate recomanda, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru a reduce presiunea asupra tunelului carpian.

9. Diabet

Diabetul este o afecțiune a nivelurilor anormale de zahăr din sânge datorate disfuncției capacității organismului de a produce suficientă insulină sau de a răspunde corect la aceasta.

Cele mai cunoscute tipuri de diabet includ:

Tipul 1: Acest tip de diabet se dezvoltă atunci când organismul nu produce insulină.
Tipul 2: Acest tip de diabet apare atunci când organismul nu răspunde corect la insulină și, în cele din urmă, nu produce suficient din ea.
Diabetul gestațional: Această formă de diabet apare în timpul sarcinii. De obicei, va dispărea după naștere.

Simptomele pot include:

un debut lent, treptat de furnicături și amorțeală la picioare și mâini
sensibilitate extremă la atingere sau schimbări de temperatură
dureri, arsură sau senzația de înjunghiere în mâini și picioare
Tratament

Efectuarea anumitor modificări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate, poate ajuta o persoană să mențină niveluri constante de zahăr din sânge.

Este posibil ca persoanele cu diabet de tip 1 să fie nevoite să se injecteze singure cu insulină. Diabetul de tip 2 și diabetul gestațional pot fi controlate prin dietă sau prin inițierea terapiei cu medicamente noninsulinice.

10. Deficitul de vitamina B-12

Un studiu a constatat că 90,4% din 110 persoane cu deficit de vitamina B-12 au raportat amorțeală și pierderea simțului tactil ca simptome.

Alte simptome pot include:

amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
dificultate la mers
limbă inflamată și umflată
dificultăți de gândire clară
slăbiciune musculară
oboseală
Tratament

Un medic poate prescrie suplimentarea cu vitamina B-12 sub formă de pilule sau sub formă de vaccin.

Când să mergeți la medic
amorțeala care nu trece, bruscă sau înrăutățită.
deformare fizică evidentă a mâinii sau brațului
durere care se înrăutățește în loc să fie din ce în ce mai slab simțită
slăbiciune progresivă
Dacă o persoană este îngrijorată de orice simptome legate de senzații neobișnuite în brațe sau mâini, ar trebui să se prezinte la un medic.

Amorțeala în mâini poate fi rezultatul unei afecțiuni cronice sau a unei leziuni acute. O persoană ar trebui să discute cu medicul său dacă amorțeala pare să se înrăutățească sau simptomele sale afectează activitățile sale de zi cu zi.