Ești Sănătos

Care sunt pașii pe care pacientul trebuie să-i urmeze pentru un implant dentar

rana art dent implantologie si coroane dentare

Consultația este necesară pentru ca medicul să stabilească dacă pacientul necesită un implant dentar sau nu, după care i se recomandă efectuarea unor analize medicale. Ar fi indicat ca pacientul să apeleze la un medic cu laborator propriu de realizare a coroanelor dentare, pentru ca modificările necesare să se poată face în același loc, într-un timp mai scurt și fără prea multe deplasări.

În momentul în care apare se ia decizia pentru realizarea unuia sau mai multor implanturi dentare, pacientul trebuie să se pregătească pentru un proces de durată. Este nevoie ca organismul să accepte implanturile pentru ca procesul să ajungă la final, după ce sunt parcurși o serie de pași.

Care sunt pașii unui implant dentar?

Pasul 1 – consultația

Consultația este necesară pentru ca medicul să stabilească dacă pacientul necesită un implant dentar sau nu, după care i se recomandă efectuarea unor analize medicale. Ar fi indicat ca pacientul să apeleze la un medic cu laborator propriu de realizare a coroanelor dentare, pentru ca modificările necesare să se poată face în același loc, într-un timp mai scurt și fără prea multe deplasări. 

Pasul 2 – pregătirea pentru implant

În acest pas se pregătesc osul și gingia, lucru care se poate realiza prin intermediul unor proceduri moderne:

Tehnologia cu plasmă sangvină (membrană PRF) – se recoltează sânge de la pacient și se formează membrana, care stabilizează implantul și ajută procesul de vindecare al țesuturilor.

Procedura sinus lift – constă în elevarea membranei sinusale și este opțiunea aleasă de medic atunci când poziția sinusurilor nu permite inserarea corespunzătoare a unui implant.

Pasul 3 – inserarea implantului

Implantul are o rădăcină de titan care se introduce în țesutul osos. Nu este o procedură dureroasă, dar pacientul primește un tratament post-operator pentru ameliorarea durerilor ulterioare și pentru a susține procesul de vindecare.

Pasul 4 – scoaterea firelor

După introducerea rădăcinii de titan a implantului pacientul este cusut, urmând ca la 7 zile să revină la un control pentru scoaterea firelor. Este un termen standard, însă în funcție de evoluția procesului de vindecare medicul poate stabili dacă pacientul mai are nevoie de câteva zile până la îndepărtarea firelor.

Pasul 5 – atașarea unui bont temporar

Atașarea unui bont pe o perioadă de 3-6 luni este importantă pentru a putea detecta cu o precizie mult mai bună poziția implantului și de a orienta conexiunea.

Pasul 6 – aplicarea coroanei

Ultimul pas al implantului dentar este reprezentat de o coroana dentară aplicată pe implantul dentar sau ca punte de legatura intre 2 implanturi și este cea care oferă aspectul de dinte natural. Aceasta se aplică atunci când procesul ajunge la final, iar pacientul se poate bucura de rezultatele obținute.

Tocmai pentru că este un proces de durată, pacientul trebuie să fie atent atunci când alege implanturile dentare. Printre cele mai importante aspecte se numără:

  • Costul total al procedurii
  • Care este calitatea materialelor folosite
  • Câți ani estimează producătorul că vor rezista implanturile
  • Care este rata de succes a implanturilor a unui brand
  • Originea implanturilor – 

Ce tipuri de implanturi dentare se pot folosi?

Piața implanturilor dentare este într-o continuă dezvoltare, iar în acest moment sunt disponibile diverse modele, din materiale și țări diferite. Pacientul alege implanturile în funcție de cele folosite de medicul și laboratorul la care apelează.

Cele mai cunoscute implanturi sunt:

  • ROOTT – produse în Elveția
  • Megagen – produse în Coreea
  • Bredent – produse în Germania

Majoritatea producătorilor promit o rezistență a implanturilor ce poate depăși chiar și 30 de ani (implant de zirconiu), însă această garanție este valabilă doar dacă pacientul respectă indicațiile medicului. Implanturile dentare necesită câteva luni de la consultație până la aplicarea coroniței, dar rezultatele merită așteptarea și investiția. 

Dacă ești în căutarea unui implant dentar în București, Clinica Tineretului “Rana Art Dent” are atât un laborator unde se concep coroanele dentare pentru implanturi și unde modificările sunt realizate în timp real cat si doctori specializați în implantologie.