Ești Sănătos

Beneficii neștiute pe care le au ouăle fierte! Sunt sănătate curată de Paște

te

Deși există un cofraj mare cu ouă în fiecare frigider, puține persoane știu ce beneficii secrete au ouăle asupra organismului nostru, în special ouăle fierte. Sunt sănătate curată, iar aceasta este perioada perfectă să le consumăm pentru că vor fi din belșug.

Oul este un aliment hrănitor, ieftin și extrem de gustos, pe care îl putem mânca sub formă de omletă pufoasă, ou prăjit sau ouă fiert. Un ou mare de circa 50-56 g are între 72 și 77 kcal, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii.

Spre exemplu, un ouă fiert de 50g conține:

6,29 grame de proteine;
5,3 grame de lipide;
0,56 grame de carbohidrați;
25 de mg de calciu;
0,59 mg de fier;
5 mg de magneziu;
86 de mg de fosfor;
63 de mg de potasiu;
62 de mg de sodiu;
0,52 mg de zinc.

De asemenea, ouăle fierte conțin:

vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
folat: 5% din DZR
vitamina B5: 7% din DZR
vitamina B12: 9% din DZR
vitamina B2: 15% din DZR
fosfor: 9% din DZR
seleniu: 22% din DZR
Întrucât de Sfintele Paște majoritatea românilor mănâncă multe ouă fierte, îți amintim faptul că ouăle pot bloca arterele la fel cum o face și tutunul, dacă sunt consumate zilnic, potrivit unui studiu medical realizat în 2012.

Ce boli poate declanșa consumul excesiv de ouă?
În urma studiului medical s-a ajuns la concluzia că persoanele care consumau zilnic gălbenușuri au dezvoltat probleme de ordin cardiac. În același timp, consumul excesiv de ouă a fost legat și de dezvoltarea diabetului de tip II.

Conform specialiștilor, persoanele care consumă între 3-5 ouă pe săptămână prezintă un risc de apariție al diabetului de tip doi cu până la cincizeci la sută.

Un alt efect al consumului excesiv de ouă se reflectă la nivelul ficatului. Mai exact, grăsimile saturate care se află în compoziția gălbenușului au capacitatea de a ataca ficatul și de a provoca ciroză. Totodată, ele pot provoca și inflamații grave ale ficatului.

Referitor la cantitatea de colesterol, un singur ou conține aproape 200 de miligrame de colesterol, adică chiar mai mult decât unele mâncăruri de tip fast-food, motiv pentru care este nevoie de mai multă atenție.

Câte ouă pot fi consumate pe săptămână?
Specialiștii spun că nu există un număr standard de ouă care poate fi consumat pe săptămână pentru a evita probleme de sănătate. Pe de altă parte, sunt nutriționiști care recomandă între trei și maxim cinci ouă pe săptămână.

Pe de altă parte, persoanele care consumă puțină carne pot consuma mai multe ouă pentru a-și asigura necesarul de proteine. De cealaltă parte, parsoanele care se confruntă cu kilograme în plus ar trebui să evite gălbenușurile având în vedere concentrația mare de grăsimi pe care le conțin.

Totodată, se mai recomandă consumul de ouă fără exces de ulei, precum ouă fierte, ouă coapte, sau o omletă cu un strop de ulei, pentru a nu ne pune în pericol sănătatea.

În cazul femeilor însărcinate, specialiștii recomandă mai multă atenție, chiar dacă studiile au demonstrat că femeile însărcinate care consumă ouă cu regularitate prezintă un risc mai mic de a naște prematur sau de a suferi de depresie postpartum.