Ești Sănătos

Propolisul, cel mai puternic antibiotic natural? Potrivit specialiștilor, poate distruge peste 30 de tipuri de virusuri și bacterii

74209243 2467456383291808 2835616775519862784 n

Propolisul are capacitatea de a distruge 21 tipuri de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite și 30 tipuri de virusuri (inclusiv cel gripal). Este un amestec de substanțe de consistența rășinii, culese de pe cel puțin 20 de specii diferite de arbori și, pentru stup, este o adevărată barieră de protecție.

Cuvântul propolis vine din greacă și înseamnă „partea dinaintea cetății”. A fost denumit așa de învățații greci care, observând cum își construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia că această substanță joacă rolul de pavăză împotriva agresorilor externi. Eficiența propolisului este demonstrată în nu mai puțin de 200 de afecțiuni.

Este un amestec de substanțe vindecătoare, adunat din mugurii și de pe scoarța plopilor, a castanilor, a mestecenilor, a frasinilor, sălciilor, aninilor și ale unor specii de pomi fructiferi. Misterul este cum știu albinele să dozeze acest elixir, cum știu să-l combine și să-i dea în final o compoziție unitară astfel încât diferitele tipuri de propolis culese din diverse regiuni ale lumii să aibă proprietăți practic similare.

O altă enigmă: cum au putut medicii antici (precum Galen sau Pliniu) să identifice proprietățile sale terapeutice fără a beneficia de mijloacele moderne. Cu toate acestea, un lucru este cert: primăvara albinele culeg un medicament extraordinar.

Există două metode prin care apicultorii recoltează acest medicament. Fie îl răzuiesc direct de pe pereții stupului, fie construiesc un colector special care preia progresiv producția albinelor. Propolisul se găsește ușor la apicultori, fiind un remediu de tradiție în medicina naturistă din România. Îl putem găsi în formă brută, sub forma unor bulgărași maronii sau sub formă de tinctură.

Propolisul brut de bună calitate are un miros specific dulce-amărui foarte puternic și nu este lucios. Propolisul lucios are foarte multă ceară în el și astfel proprietățile sale sunt diminuate considerabil.

Ce afecțiuni putem ameliora cu propolis?

Rezultatele unui studiu realizat de cercetători germani au arătat că la pacienții care iau 50 de picături de tinctură de propolis de 4 ori pe zi, probabilitatea unei infecții cu virusul gripal scade cu până la 40%. La majoritatea pacienților tratați astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce de la 6-7 zile la doar 3-4 zile.

Propolisul este un antibiotic excelent care are o acțiune progresivă și inhibă dezvoltarea bacteriilor. De asemenea, reface și țesuturile lezate de către acestea și favorizează eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii. Este eficient în ameliorarea bolilor respiratorii cu secreții abundente și a bronșitelor.

Tinctura de propolis combinată cu 1 linguriță de miere și administrată dimineața pe stomacul gol poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentație și de putrefacție. Este excelent și pentru a trata astenia, întrucât sunbstanțele antioxidante din compoziția lui au efecte remarcabile în tratarea asteniei. Având efecte tonice nervoase, împiedică degradarea unor vitamine esențiale pentru organism, precum vitamina C, și echilibrează nivelul hormonal.

Potrivit unor studii făcute în paralel în Statele Unite, Japonia și Rusia, propolisul administrat sistematic mărește producția de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai agresive și astfel determină o rezistență mai mare la infecțiile cu orice tip de germen.

Administrarea zilnică a propolisului poate să previne și hipertensiunea și tulburările de ritm cardiac. Mai mult, normalizează și cantitatea de colesterol din sânge și reface elasticitatea vaselor de sânge.

În cazul bolilor de piele, se recomandă tratamentele externe cu propolis pentru a ameliora simptomele herpesului: se aplică tinctura pe locurile afectate, de 2-3 ori e zi; simptomele eczemelor: se aplică comprese cu tinctură sau unguent de 2-3 ori pe zi; pentru a ameliora arsurile: tinctură pentru arsuri grave respectiv unguent de propolis și tătăneasă pentru arsurile ușoare; pentru coșuri, punte negre și furuncule: se aplică sub formă de tinctură pe zonele afectate; pentru îmbunătățirea simptomelor de ulcer varicos pe gambă: se aplică tinctură și unguent pe zona ulcerată.

Propolis în diferite forme

Tinctură de propolis

Într-un borcan cu filet se pun 15 linguri rase de propolis, se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 90 grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat 2 săptămâni. În acest timp se agită zilnic după care se filtrează. Se transferă în sticluțe mici și închise la culoare și se administrează câte 50 de picături puse pe un pic de pâine uscată sau în miere, de 4 ori pe zi.

Atenție! Tinctura de propolis nu se administrează cu apă deoarece anumite substanțe din compoziție se întăresc în contact cu apă și devin insolubile, ceea ce înseamnă că trec fără efect prin organism. Nu se ia nici simplă, deoarece în contact cu saliva, produce același efect de întărire.

Propolis brut

Se ia o bucățică mică de propolis, de mărimea unei alune, și se suge precum o bomboană cât se poate de mult, ca principiile active să-și facă efectul local. Acest tratament se recomandă în caz de infecții la nivelul gurii, în caz de faringită și amigdalită. Dezavantajul metodei este faptul că propolisul nu are o acțiune amplă asupra întregului organism, ci doar locală. De asemenea, aderă puternic pe dantură și necesită o spălare îndelungată și repetată.

Unguent de propolis

Într-o ceașcă (50 ml) de untură încinsă pe foc foarte mic se pun 3 linguri de tinctură de propolis și 1 bucățică de ceară de mărimea unei alune. Se amestecă continuu timp de 10 minute, se ia de pe foc și se amestecă în continuare până amestecul se întărește. Se păstrează la frigider și se folosește pentru: arsuri, vindecarea contuziilor și rănilor ușoare și eczeme.

Apă de propolis

După cum am stabilit mai sus, propolisul în contact cu apa se întărește și devine insolubil. Totuși, cercetările arată că o soluție obținută din 5 lingurițe de tinctură de propolis la 200 ml de apă are efecte terapeutice în anumit cazuri în care tinctura simplă nu poate fi folosită pentru că are o acțiune prea dură asupra țesuturilor. Obținută din proporțiile scrise mai sus, apa de propolis are excelente efecte în: combaterea stomatitelor și a cariei dentare (clătiri ale gurii după fiecare spălare de dinți) și în tratarea unor afecțiuni genitale la femei (cervicită, leucoree).

Miere propolizată

Se obține prin amestecarea unei lingurițe de tinctură de propolis cu 3 lingurițe de miere. Produsul se recomandă copiilor și se administrează jumătate de lingură de 3 ori pe zi pentru: întărirea sistemului imunitar, combaterea infecțiilor respiratorii și intestinale.