Ești Sănătos

Endocrinologul dr. Virgiliu Stroescu – Cum acționează fibrele, de ce sunt necesare și cum ne face viața mai bună Magneziul

sfat endrocrinolog remedii kilocalorii e1652870015394 750x375 1

Doctorul Virgiliu Stroescu spune că mai întâi de toate, trebuie să învățăm să căutăm adevărul și după aceea să-l și respectăm.

Endocrinologul recomandă hrana vegetală exclusiv sau în combinație cu hrana animală, însă într-o proporție care să favorizeze vegetalul. Iată ce are de spus doctorul:

Când greutatea este prea mare, devine o boală. Toate persoanele obeze sunt persoane bolnave care care mereu cu ei povara de 20, 40 sau chiar 60 de kilograme. E ca și cum am căra în spate o cămară întreagă de alimente. Există două căi pentru a slăbi: mâncarea mai puțină și mișcarea mai multă.

Carnea nu ne oferă energie ci ne fură energia. După ce consumăm o friptură mare nu mai putem dansa, putem doar sta și asculta muzica. Carnea este bună pentru construcția organismului, face din noi un șantier. Energia o primim din grăsimi și dulciuri.

Hrana de origine animală nu are fibre astfel că este o hrană de proastă calitate. În schimb, hrana vegetală are fibre vegetale și asta este secretul și înțelepciunea.

Iată o comparație pentru a înțelege cum funcționează fibrele: imaginați-vă că luați o găleată de benzină și aruncați în ea un chibrit aprins. Ce se va întâmpla? Va exploda. Asta este grana de origine animală care nu are fibre. Dacă luați un lemn și aruncați un chibrit aprins pe el nu se va întâmpla nimic pentru că, ca să se aprindă, trebuie să puneți niște hârtii. Atunci va lua foc încet-încet până va arde puternic. Aceasta este hrana plină de fibre. Fibrele temperează arderea.

Apariția cancerului de colon în lipsa fibrelor

Tubul digestiv trebuie tratat ca atare, ca un tub: trebuie curățat, spălat. Dar cine face aceasta igienizare?

Fibrele. Ele absorb toată murdăria după care ies afară împreună cu deșeurile și noi rămânem curați.

De asemenea, fibrele ușurează și eliminarea scaunului. Dacă în colon nu există fibre, scaunul nu se elimină, rămâne pe loc și putrezește. Acolo se formează o rană pe colon, după care este împins mai departe și face o rană și acolo. În acele locuri se formează un diverticul după care se formează un polip.

Acest polip este viitorul cancer de colon și totul începe de la absența fibrelor.

Întrucât consumăm mult grăsimi, avem nevoie să le saponificăm cu bilă. Bila are acizi biliari foarte puternici care trebuie, la rândul lor, temperați. De acest lucru tot fibrele se ocupă. Dacă colonul este plin doar de hrană animală și nu conține fibre, acizii aceia atacă pereții colonului și apare cancerul de colon.

Oamenii care consumă multe fibre nu se îmbolnăvesc de cancer de colon, își mențin sănătatea mâncând fibre.

Fibrele se găsesc în tot ceea ce face zgomot în gură: ardei, gulie, țelină, morcov. Cele mai multe fibre se găsesc în salate, legume, leguminoase, fructe, în general în tot ce este vegetal.

Fibra elimină glucoza în exces, colesterolul în exces și sunt garanția unei vieți sănătoase.

Toată hrana vegetală are ca element central magneziul, un mineral opus calciului. Calciul dă contracții, magneziul dă relaxare. Astfel, mâncând verdețuri, avem drept beneficiu colateral liniște și calm și se creează în mod natural echilibrul calciu-magneziu.

Acum 20 de ani s-a descoperit ceva incredibil: substanțele fitochimice. În plante se găsesc aceste substanțe fitochimice care au acțiune antioxidantă, le prelungesc viața și ne refac organismul. Mâncând hrană crudă, mâncăm ceva hrănitor și ceva care repară și curăță totul.