Ești Sănătos

3 ceaiuri care curăță plămânii – Pentru fumători, pentru cei care s-au lăsat de fumat și nu numai

purificarea plamanilor sanatate kilocalorii e1652959044196 750x375 1

Oamenii de știință confirmă faptul că persoanele care suferă de boli pulmonare au un nivel mai scăzut de antioxidanți în sânge. Antioxidanții sunt acele substanțe nutritive care au un rol benefic asupra întregului organism, protejează celulele de diferite tipuri de daune. Astfel, un nivel scăzut de antioxidanți ar putea favoriza dezvoltarea astmului cronic, de exemplu.

În procesul de respirație, plămânii se dilată și se contractă, transportă oxigenul la sânge și elimină dioxidul de carbon toxic. De cele mai multe ori, aerul pe care îl respirăm conține componente toxice care ar putea deteriora plămânii. Pentru a vindeca organismul de acest prejudiciu, putem consuma ceaiuri medicinale care contribuie la menținerea sănătății plămânilor.

Ceai de lumânărică

Acest ceai, datorită mucilagiilor din petale și frunze, acționează asupra întregului aparat respirator: fluidifică secrețiile bronșice, contribuie la calmarea tusei convulsive, ameliorează simptomele bronșitei și rărește frecvența crizelor de astm bronșic.

Se adaugă 10 grame de plantă uscată și 250 ml de apă într-un vas emailat care se pune pe foc și după ce dă în clocot, se acoperă și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se poate îndulci cu miere sau zahăr.

Se recomandă 2 căni pe zi, dimineața pe stomacul gol respectiv seara înainte de culcare, într-o cură de 3 săptămâni. Are efecte benefice asupra întregului organism, inclusiv asupra pielii.

Decoct cu lapte și conuri de pin

Acest remediu curăță foarte bine alveolele și bronhiile de spută la bolnavii cu bronșită cronică, astm, emfizem sau pneumonie. Este recomandat mai ales persoanelor care s-au lăsat de fumat.

Se spală bine 3 conuri de pin verzi și se pun într-o cratiță împreună cu o bucățică de rășină, cât o monedă de 10 bani. Se toarnă 500 ml lapte clocotit, se învelește vasul cu un material călduros și se lasă la infuzat 3-4 ore. Se strecoară și conurile rămase se spală bine și se mai folosesc de 2 ori, tăiate în două. Se consumă câte 250 ml, dimineața pe stomacul gol respectiv seara înainte de culcare, într-un tratament de 1-2 luni.

Ceai din ienupăr, păpădie și mesteacăn

Acest ceai combate efecte nocive ale factorilor agresivi de mediu precum dioxizii de sulf și azot generați de centralele electrice și aflați în gazele de eșapament, excesul de ozon, fumul negru, freonul. Este recomandat persoanelor ale căror profesii solicită la maximum plămânii și fumătorilor înrăiți.

Se amestecă 2 părți de frunze de mesteacăn cu câte 1 parte de rădăcină de păpădie și ienupăr. Se infuzează 1 lingură din acest amestec în 200 ml de apă fierbinte iar după ce se răcește se strecoară și se împarte în 3 părți egale. Aceste 3 părți se consumă cu 1 oră după masă, pe o perioadă de minim 3 luni.