Ești Sănătos

Tipuri de hemoroizi

Ce sunt hemoroizii

 

Deşi peste 80% din populaţia lumii se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu un episod hemoroidal, foarte puţini din cei afectaţi apelează la un medic specialist. Motivul principal este ruşinea, însă trebuie să ştii că hemoroizii sunt o afecţiune ca oricare alta, care netratată poate conduce în timp la complicaţii.
Dacă ai fost diagnosticat de curând cu această problemă, prima ta întrebare poate fi ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt acele vene prezente la nivelul anusului şi a canalului rectal care s-au inflamat. Apariţia hemoroizilor are cauze multiple, principalele dintre ele fiind:
– Constipaţia;
– Diareea;
– Sarcina;
– Obezitatea
– Lipsa mişcării;
– Statul prelungit pe scaun;
– Consumul exagerat de alimente picante;
– Consumul exagerat de alcool;
– Dietele sărace în fibre;
– Efortul fizic prelungit;
– Etc.
Tipuri de hemoroizii
Este important să ştii că există 4 tipuri de hemoroizi, şi anume: interni, externi, prolabați şi micşti. Iată în continuare câteva lucruri importante despre fiecare tip în parte.
1. Hemoroizii interni sunt situaţi în interiorul rectului, prin urmare nu pot fi văzuţi ori simţiţi. Singurul lucru care îţi poate da de bănuit poate fi sângele ce poate fi observat pe hârtia de toaletă.
2. Hemoroizii externi: Spre deosebire de hemoroizii interni, apar sub pielea din jurul anusului, unde există numeroși nervi, astfel că pe lângă sângerări, pot apărea dureri locale durere, mâncărime, uşurime şi aşa mai departe.
3. Hemoroizii Micști: Hemoroizii interni în stadii mai avansate care conflueaza cu cei externi
4. Hemoroizii prolabați (ies în afara anusului) reprezintă stadii avansate de hemoroizi care coboară odată cu defecația, putandu-se reîntoarce (se reduc spontan) sau trebuind să fie reintroduși (se reduc manual). Bineînţeles, medicul specialist va stabili tipul de hemoroizi de care suferiți.
Boala hemoroidală poate evolua, în funcție de stadiul evolutiv hemoroizii se pot clasifica în funcție de gravitatea situației.
Gradul I – putem clasifica un hemoroid în acest stadiu atunci când el este proeminent în canalul anal dar nu este prolabat. Adică, atunci când el nu este vizibil în exterior.
Gradul II – În această situaţie vorbim de hemoroizi care prolabează la defecatie, dar care se va retrage de la sine.
Gradul III – În acest caz hemoroizii prolabeaza la defecatie si la efort si se pot reduce doar manual. Desigur, consultarea unui medic specialist în această situaţie este obligatorie, astfel încât ei să nu devină prea dureroşi.
Gradul IV – În această situaţie hemoroizi nu mai pot fi împinşi înapoi, iar durerea este prezentă mereu. Pentru a preveni atât durerea, cât şi complicaţiile ce pot apărea pe viitor este indicat să mergi la un medic specialist cât mai repede.
5. Hemoroizii trombozaţi
Atunci când se formează cheaguri de sânge în interiorul hemoroizilor, hemoroidul extern se poate colora în violet sau albastru. Iar în această situaţie vorbim despre un hemoroid trombozat sau tromboză. Este important să ştii faptul că această situaţie nu este una chiar confortabilă, căci un hemoroid trombozat va cauza dureri puternice însoţite de umflături, mâncărimi şi sângerări. Dacă te afli în această situaţie trebuie să te prezinţi cât mai repede la un medic proctolog pentru a preveni complicaţiile cauzate de lipsa alimentarii cu sânge a ţesutului anal sau rectal.
Tratamentul împotriva hemoroizilor diferă de la un caz la altul, iar pentru a evita complicaţiile îţi recomandăm să mergi cât mai repede la un specialist. Acesta, după un consult și o serie de analize, îţi va recomanda cea mai bună schemă de tratament. Tratamentul împotriva hemoroizilor poate include: medicamente, creme, bai de ţesut şi chiar intervenţii chirurgicale în stadiile mai avansate ale bolii. Chiar dacă prietenii îţi pot recomanda anume produse care funcţionează pentru ei, trebuie să ştii că fie care caz este diferit şi doar un medic specialist îţi poate recomanda un tratament corect.