Ești Sănătos

Otoplastia – Corectarea urechilor clăpăuge, intervenție, recuperare și preț

operatie otoplastie 01

Cea mai frecventă metodă de corectare a urechilor clăpăuge este Otoplastia, ea se referă la remodelarea chirurgicală a urechii externe. Scopul poate fi corectarea unei nereguli sau îmbunătățirea aspectului. Urechile sunt de obicei la aproximativ 2 centimetri de partea laterală a capului. Cu toate acestea, a avea urechi care sunt mai proeminente de atât poate fi jenant.

Unii oameni pot simți că urechile lor sunt „prea” proeminente, ceea ce poate duce la disconfort și suferință psihologică. De fapt, unele cercetări arată că a avea urechi proeminente poate duce la o stimă de sine scăzută, izolare și lipsă de încredere. Din acest motiv, unii oameni optează pentru operație. Unii părinți pot cere o intervenție chirurgicală pentru copiii lor chiar înainte de a începe școala.

 

               Ce cauzează urechile clăpăuge?

Urechea exterioară este de obicei la un unghi de aproximativ 21 până la 30 de grade față de cap. Dacă unghiul este mai mare de 30 de grade, urechile vor părea „întinse”. Acest lucru se poate întâmpla dacă caracteristicile genetice sau condițiile de sănătate afectează creșterea cartilajului sau dacă o leziune afectează forma urechilor. Fiecare dintre acești factori pot afecta una sau ambele urechi. Cu toate acestea, a avea urechi proeminente nu ar trebui să afecteze auzul unei persoane. Urechile proeminente pot fi o moștenire genetică, dar adesea apar fără a avea vreo legatură cu acest fapt. Aproximativ 30% dintre copiii cu urechi proeminente au urechi care arată normal la naștere, dar apoi încep să își schimbe forma, în primele 3 luni de viață.

operatie otoplastie 04

               Metode de corectare a urechilor clăpăuge

Diverse tehnici pot reduce proeminența urechilor. În continuare vom detalia metodele de corectare pentru urechile clăpăuge:

               Ghipsul urechii sau atela. Este o procedură sigură și simplă potrivită pentru sugari în primele săptămâni de viață. Acesta este momentul în care cartilajul urechii este cel mai moale. Până la vârsta de 6-7 săptămâni, când cartilajul începe deja să se întărească. În timpul acestei proceduri, chirurgul va folosi o atela pentru a remodela cartilajul moale. Atela susține urechea și o menține în noua poziție. Sunt disponibile diferite tipuri de atele. Sunt realizate dintr-un material flexibil, elastic și modelabil.

Chirurgul va potrivi atela pe ureche cu bandă chirurgicală. Părinții sau îngrijitorii copilului trebuie să nu intervină cu modificări asupra atelei și să se prezinte cu copilul la medic pentru controale regulate. Copilul poate avea nevoie să poarte atela timp de câteva săptămâni până la câteva luni. După 6 luni, cartilajul urechii va deveni prea greu de remodelat cu atele. După acest moment, intervenția chirurgicală va fi singura opțiune de tratament.

                Otoplastie. Un chirurg plastician va efectua de obicei o otoplastie. Chirurgul va folosi de obicei anestezie locală pentru această intervenție. Se va face apoi o incizie în spatele urechii și se vor aplica cusături, care pot fi permanente, pentru a fixa urechea exterioară.

                Chirurgie fără incizie. Unele tipuri de intervenții chirurgicale nu necesită o incizie. Pentru acestea, timpul de recuperare poate fi mai rapid, cu un risc mai mic de complicații. În timpul acestei proceduri, chirurgul va introduce un ac în cartilaj pentru a crește flexibilitatea acestuia. Apoi va folosi cusături pentru a remodela sau repara urechea. Într-un studiu al unei versiuni modificate a acestei tehnici, aproape 94% dintre oameni au spus că aspectul urechilor s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, ar putea fi necesare mai multe cercetări pentru a confirma siguranța și eficacitatea acestuia.

                Recuperarea după otoplastie

Procesul de recuperare va depinde într-o oarecare măsură de tipul de intervenție chirurgicală la care o persoană este supusă. După operație, un medic va aplica un bandaj pe urechi. Pansamentul va rămâne în acel loc timp de câteva zile, dar medicul îl poate îndepărta temporar a doua zi după operație pentru a verifica dacă există un hematom. După îndepărtarea definitivă a pansamentului, o persoană poate fi nevoită să poarte un plasture de protecție pentru urechi, mai ales noaptea. Acest lucru poate împiedica urechile să fie trase înainte în timpul somnului.

După procedură, pacientul poate observa: durere de câteva zile, amorțeală și furnicături timp de câteva săptămâni, vânătăi ușoare timp de aproximativ 2 săptămâni. Reluarea activităților frecvente precum: spălatul părului – se va face la 14 zile după operație, înot – după 4 până la 6 săptămâni, întoarcerea la școală – după 1-2 săptămâni, participarea la sporturi de contact – după 12 săptămâni. Cu toate acestea, medicul o să vă informeze cu exactitate, în funcție de cum decurge recuperarea, când puteți relua activitățile zilnice.

operatie otoplastie 05

              Posibile complicații. Pot apărea și unele complicații, printre care se numără:

  • Infecție: Există un risc mic de infecție pentru orice intervenție chirurgicală. Administrarea unui tratament prompt cu antibiotice poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare.
  • Vânătăi: sub pielea urechii se poate forma un hematom sau cheag de sânge. Poate apărea la 1 până la 3 zile după operație. Durerea este principalul simptom.
  • Recidivă: Uneori, urechile pot începe să se distanțeze din nou și poate fi necesară o intervenție chirurgicală de revizuire.
  • Aspect nesatisfăcător: Uneori, rezultatele unei intervenții chirurgicale reconstructive sau estetice nu sunt cele așteptate de persoana respectivă. Urechile pot fi asimetrice, prea aproape de cap sau prea departe de cap.
  • Amorțeală: urechile pot fi amorțite timp de câteva săptămâni după operație.
  • Leziunile cartilajului pot rezulta din infecție, hematom sau strângerea suturilor. Este nevoie de asistență medicală imediată pentru a preveni alte probleme. Otoplastia este în general sigură și de succes, cu rate ridicate de satisfacție. De fapt, cercetătorii germani au descoperit că oamenii simt o calitate mai bună a vieții după ce au apelat la otoplastie pentru a-și reduce proeminența urechilor. Este important să aveți așteptări realiste cu privire la ceea ce poate realiza otoplastia. Acest lucru poate face urechile mai puțin proeminente, dar simetria perfectă nu este întotdeauna posibilă.

               Cât costă operația de otoplastie?

Procedura de Otoplastie durează aproximativ 1-2 ore. Incizia va lăsa o cicatrice subțire, dar aceasta se află în spatele urechii și se va estompa în timp. Prețul pentru o astfel de intervenție este de 1500 euro.