Beneficiile ceaiului de păpădie sunt diverse. Păpădia este mult mai mult decât o simplă plantă care crește în curte.
De fapt, a fost cultivată pentru beneficiile sale culinare și medicinale timp de secole, iar știința modernă a început chiar să confirme unele dintre afirmațiile tradiționale făcute despre păpădie.
Păpădia este foarte comună și majoritatea oamenilor o pot recunoaște la vedere. Este o plantă rezistentă, care crește ușor chiar și în zonele umbroase. Florile, frunzele și rădăcina de păpădie pot fi toate folosite pentru a face ceai de păpădie. În unele părți ale Europei și Asiei, este cunoscută ca un remediu popular pentru:
infecții ale tractului urinar;
inflamație;
detoxifierea corpului;
răceală obșinuită.
Totodată, păpădia este o sursă bună de:
beta-caroten;
magneziu;
calciu;
fier;
zinc.
Păpădia este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina A.
Dar haideți mai bine să aruncăm o privire la 8 beneficii ale ceaiului de păpădie.
Beneficiile ceaiului de păpădie
Efecte antiinflamatorii
Păpădia conține taraxasterol, un compus cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante semnificative care combate inflamația. Taraxasterolul poate ajuta la reglarea celulelor albe din sânge și le poate împiedica declanșarea unei inflamației.
Scăderea tensiunii arteriale
Ceaiul de păpădie este o sursă excelentă de potasiu, un mineral și electrolit care stimulează bătăile inimii. Potasiul poate ajuta rinichii să filtreze mai eficient toxinele și să îmbunătățească fluxul sanguin.
Îmbunătățirea sănătății ficatului
Polizaharidele din păpădie sunt cunoscute că reduc stresul asupra ficatului și susțin capacitatea acestuia de a produce bilă. De asemenea, ajută ficatul să filtreze substanțele chimice potențial dăunătoare din alimente.
Suport pentru sistemul imunitar
Păpădia este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, una dintre cele mai utile vitamine pentru sistemul imunitar. Prezența vitaminei C poate explica eficacitatea sa raportată împotriva răcelilor sezoniere.
Reduce retenția de apă
Dacă te simți des balonat, ceaiul de păpădie ar putea fi o soluție bună, deoarece acționează ca un diuretic. Un studiu a arătat că acesta stimulează considerabil producția de urină.
Protejează oasele
Calciul este cel mai întâlnit mineral din organism, iar păpădia conține 10% din valoarea zilnică recomandată. Calciul este stocat în structura oaselor și a dinților.
Organismul folosește calciu în coagularea sângelui, secreția de hormoni și contracția musculară.
Ceaiul de păpădie previne cariile dentare, tensiunea musculară și tensiunea arterială crescută, probleme ce pot fi cauzate de deficiența de calciu.
Bogat în vitamina K
Vitamina K este o vitamină esențială solubilă în grăsimi care joacă un rol important în sănătatea oaselor și a inimii. Știai că păpădia conține peste 500 la sută din valoarea zilnică necesară?
Acest lucru face ca ceaiul de păpădie să fie excelent în prevenirea deficienței de vitamina K.
Vitamina K este principala vitamina implicată în mineralizarea osoasă și în coagularea sângelui. De asemenea, ajută la menținerea funcției creierului și a unui metabolism sănătos.
Există tot mai multe dovezi că vitamina K poate îmbunătăți sănătatea oaselor și poate reduce riscul de fracturi osoase, în special la femeile aflate în postmenopauză care prezintă risc de osteoporoză.
Vitamina K ajută, de asemenea, la menstruație datorită capacităților sale de coagulare a sângelui. În plus, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea riscului de cancer de prostată, colon, stomac.
Un studiu realizat în 2014, publicat în Journal of Nutrition, a inclus peste 7.000 de participanți și a constatat că vitamina K are puterea de a reduce semnificativ riscul de cancer și mortalitate cardiovasculară.
Îmbunătățește sănătatea pielii
Substanța aceea alb lăptoasă pe care o simți între degete atunci când rupi o tulpină de păpădie are, de fapt, proprietăți grozave pentru pielea ta. Seva unei tulpini de păpădie este alcalină și are proprietăți germicide, insecticide și fungicide.
Seva poate fi folosită pentru a calma mâncărimea sau iritația de la eczeme, pecingine, psoriazis și alte infecții ale pielii.
În plus, cercetările arată că extractele din frunze și flori de păpădie servesc ca agenți de protecție puternici împotriva daunelor și absorbției razelor ultraviolete.
Pe scurt
Fără îndoială, beneficiile ceaiului de păpădie sunt numeroase. Pe lângă faptul că îmbunătățește sănătatea oaselor, a digestiei, a tractului urinar și a pielii, ajută și la combaterea bolilor hepatice, fiind bogat în nutrienți, inclusiv în fibre, antioxidanți, vitamina A și vitamina K.
Dacă vrei să experimentezi beneficiile păpădiei pe propria-ți piele, ceaiul este o opțiune ideală! Este atât de ușor să prepari un ceai de păpădie acasă, fie sub formă de pliculețe, fie sub variantă de plantă uscată.