Ești Sănătos

Plante care dizolvă și elimină pietrele la rinichi

k

Pietrele la rinichi (numite și nefrolitiază sau urolitiază) sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor, potrivit Clinicii Mayo.

Factorii care cresc riscul de apariție a pietrelor la rinichi sunt următorii:

Istoric familial sau personal. Dacă cineva din familie a avut pietre la rinichi, este mai probabil să aibă la rândul său aceeași problemă. De asemenea, dacă ați avut deja una sau mai multe pietre la rinichi, riscul de a forma alta este mai mare.

Deshidratarea. Dacă nu bei suficientă apă în fiecare zi poate crește riscul de a face pietre la rinichi. Oamenii care trăiesc în climă caldă și uscată și cei care transpira mult pot fi expuși unui risc mai mare decât alții.

Anumite diete. Consumul de alimente bogate în proteine, sodiu (sare) și zahăr poate crește riscul unor tipuri de pietre la rinichi, la fel ca și dietele bogate în sodiu. Excesul de sare din alimentatie creste cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie sa o filtreze si creste foarte mult riscul de pietre la rinichi.

Obezitatea. Un indice de masă corporală ridicat, o circumferință largă a taliei și creșterea în greutate pot fi asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi.

Chirurgie și boli digestive. Operația de bypass gastric, boala inflamatorie a intestinului sau diareea cronică pot provoca modificări ale procesului digestiv care afectează absorbția calciului și a apei, crescând astfel cantitățile de substanțe care formează pietre în urină.

Alte afecțiuni medicale, cum ar fi acidoza tubulară renală, cistinuria, hiperparatiroidismul și infecțiile recurente ale tractului urinar pot crește, de asemenea, riscul de pietre la rinichi.
Anumite suplimente și medicamente, cum ar fi vitamina C, suplimente alimentare, laxative (când sunt utilizate în exces), antiacide pe bază de calciu și anumite medicamente utilizate pentru a trata migrenele sau depresia, pot crește riscul de pietre la rinichi.

Potrivit MedlinePlus, următoarele semne pot indica existența pietrelor la rinichi care necesită îngrijiri medicale:

Durere extremă în spate sau pe o parte care nu dispare.
Sânge în urină.
Febră și frisoane.
vărsături
Urina care are un aspect urât mirositor sau tulbure.
Senzație de arsură la urinare.

Dacă în urma testelor și a procedurilor de diagnostic se depistează mici pietre la rinichi care nu necesită tratament invaziv, una dintre modalitățile de eliminare a acestora este cu remedii naturiste și din acest motiv, cum ar fi următoarele plante:

Crețuscă
păpădie
Mesteacăn.
cozile de cireșe
Coada calului.
Măceș
În orice caz, înainte de a consuma orice plantă, primul lucru de făcut este să consulți medicul curant sau un nutriționist, astfel încât acesta să fie cel care să ghideze procesul și să indice ce este cel mai potrivit pentru fiecare persoană, deoarece recomandările anterioare nu sunt indicate pentru toate persoanele, căci nu înlocuiesc în niciun caz sfatul medicului.