Ești Sănătos

Descoperă beneficiile remarcabile ale pătrunjelului pentru sănătate

dieta cupatrunjel sanatate kilocalorii e1652958381435 750x375 1

Pătrunjelul ocupă un loc important în bucătăria românească, fiind folosit de multă vreme în diverse preparate culinare, cum ar fi ciorbele, supele, salatele sau ca garnitură. Însă acesta nu se limitează doar la a fi un ingredient delicios, ci are și numeroase beneficii pentru sănătate, fiind folosit chiar și în remedii naturiste.

Plin de substanțe nutritive, pătrunjelul conține proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esențiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol și vitamina K. Descoperă acum ce beneficii aduce consumul de pătrunjel și cum îl poți integra în diverse rețete.

  1. Ajută la eliminarea toxinelor din organism Pătrunjelul conține un complex de vitamine, minerale și antioxidanți care acționează ca o armată puternică împotriva toxinelor și substanțelor nocive din organism. Consumul regulat de pătrunjel întărește sistemul imunitar și este deosebit de valoros în timpul tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de virusuri, bacterii sau fungi. De asemenea, pătrunjelul are un efect diuretic, contribuind la eliminarea excesului de apă din organism și la curățarea rinichilor.
  2. Susține sănătatea cardiovasculară Pătrunjelul, consumat în stare crudă sau puțin gătit, contribuie la fluidizarea sângelui și la îmbunătățirea circulației către creier, dilată arterele, previne formarea cheagurilor de sânge și reduce riscul de ateroscleroză. De asemenea, acesta reglează tensiunea arterială și nivelul colesterolului, precum și procesarea adecvată a zaharurilor în organism.
  3. Reglează dezechilibrele hormonale Pătrunjelul a fost folosit încă din antichitate în cazurile de infertilitate, întârzieri ale menstruației sau lipsa ciclului menstrual la femei. Substanțele active din pătrunjel pot regla nivelurile hormonale, ameliora durerile menstruale și crampele, normaliza fluxul menstrual și îmbunătăți activitatea ovarelor, contribuind astfel la fertilitate.
  4. Alină durerile asociate reumatismului și gutei Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, pătrunjelul poate reduce frecvența și severitatea durerilor articulare la persoanele care suferă de reumatism sau gută.
  5. Protejează ficatul Pătrunjelul este un antioxidant puternic, diuretic și calmant general. Consumul regulat de pătrunjel a demonstrat îmbunătățiri în starea generală a persoanelor cu afecțiuni hepatice, inclusiv hepatită. Se crede că pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor din organism, dar și la vindecarea și regenerarea ficatului.
  6. Împrospătează respirația Frunzele de pătrunjel reprezintă un remediu ideal pentru combaterea respirației neplăcute. Mestecarea a 2-3 frunze proaspete timp de 2 minute poate distruge bacteriile din cavitatea bucală și poate conferi o respirație proaspătă. De asemenea, consumul de pătrunjel după consumul de usturoi crud ajută la neutralizarea mirosului acestuia.

Cum să păstrezi pătrunjelul proaspăt? Pentru a te asigura că pătrunjelul își menține prospețimea, poți alege să-l pui într-un pahar cu apă și să-l păstrezi în frigider. De asemenea, poți înfășura pătrunjelul într-o pungă de plastic și să-l pui în lada de legume a frigiderului. În aceste condiții, pătrunjelul poate rămâne proaspăt timp de până la 2 săptămâni. Dacă dorești să-l păstrezi la temperatura camerei, pe blatul de bucătărie, acesta va rezista maxim două zile, după care se va ofili treptat.

Consumul moderat de pătrunjel nu provoacă reacții adverse. Cu toate acestea, există situații în care consumul excesiv de pătrunjel poate avea efect laxativ sau poate provoca reacții alergice la nivel cutanat.

În timpul sarcinii, este recomandat să nu se consume cantități mari de pătrunjel, deoarece acesta poate provoca contracții uterine. Cantități mari înseamnă să consumi sucuri obținute exclusiv din pătrunjel sau să mănânci salate care conțin o cantitate mare de pătrunjel.

Cum poți beneficia de proprietățile pătrunjelului? Pătrunjelul poate fi folosit în principal în bucătărie, dar în stare crudă, pentru a adăuga savoare unor preparate precum supele, ciorbele, pastele, cartofii la cuptor, sosurile și multe altele. Pătrunjelul ar trebui adăugat la sfârșitul preparării, nu fiert. În cazul în care folosești rădăcină de pătrunjel (care seamănă cu păstârnacul, dar are un miros diferit), aceasta poate fi fiartă în supe sau tocănițe, la fel ca morcovii. De asemenea, pătrunjelul poate fi consumat sub formă de ceai.

Smoothie-urile și sucurile verzi care conțin cantități mari de pătrunjel nu numai că sunt gustoase, ci și foarte sănătoase, așa că ar fi o idee bună să încerci astfel de băuturi nutritive din când în când.

Rețete cu pătrunjel Pătrunjelul poate fi utilizat în multe feluri de mâncare gătite sau în salate, așa că îți propunem câteva rețete gustoase:

  1. Paste cu fasole verde și pesto de pătrunjel:
    • Ingrediente pentru 4 porții: 100 g frunze de pătrunjel 1 cățel de usturoi 40 g nuci caju, rumenite în tigaie fără ulei 40 g parmezan ras (sau alternativă vegană), plus 60 g pentru servire 120 ml ulei de măsline extravirgin 1 lămâie 500 g paste făinoase (penne, spirale etc.) 450 g fasole verde fiartă
    • Preparare: Taie frunzele de pătrunjel și pune-le într-un robot de bucătărie, împreună cu usturoiul, nucile caju și uleiul. Mixează până obții o pastă netedă. Transferă pesto-ul într-un bol și adaugă parmezanul ras, coaja de lămâie și sare, după gust. Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj, adaugă fasolea verde fiartă și amestecă cu sosul pesto de pătrunjel. Servește pastele cu parmezan ras deasupra.
  2. Orez cu ouă și pătrunjel:
    • Ingrediente pentru două porții: 100 g orez brun o crenguță de cimbru proaspăt 150 g țelină tocată 2 ouă mari 1 linguriță bază pentru mâncăruri 1 lămâie mică 1 ceapă roșie mică, tocată fin 3 linguri de pătrunjel tocat Semințe de la jumătate de rodie (opțional)
    • Preparare: Fierbe orezul cu cimbru, baza de mâncăruri și țelina timp de 30 de minute sau până când devine moale. Între timp, fierbe ouăle într-un alt vas timp de 7 minute, apoi răcește-le în apă rece și decojește-le. Amestecă orezul fiert cu coaja și zeama de lămâie, ceapa roșie, pătrunjelul și, opțional, semințele de rodie. Servește orezul cu felii de ou fiert deasupra.
  3. Piept de pui cu pătrunjel și usturoi:
    • Ingrediente pentru 4 porții: 4 bucăți de piept de pui dezosat și fără piele, tăiate cuburi ¼ cană de făină 1 linguriță de sare ½ linguriță de piper proaspăt măcinat ¼ cană ulei de măsline 2 linguri de usturoi tocat o cană de pătrunjel tocat ¼ cană unt 1 lămâie tăiată în patru
    • Preparare: Amestecă făina, sarea și piperul într-un castron sau într-o pungă alimentară. Șterge bucățile de piept de pui cu un șervețel, apoi treci-le prin amestecul de făină pentru a le acoperi. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie mare și prăjește bucățile de pui câteva minute, până devin aurii și se rumenesc. Dacă tigaia nu este suficient de mare, prăjește bucățile pe rând. După ce ai prăjit tot puiul, golește tigaia de uleiul rămas și adaugă usturoiul, pătrunjelul și untul. Călește pentru încă un minut, apoi servește puiul cu felii de lămâie și garnisit cu pătrunjel.

Cum prepari ceaiul de pătrunjel? Ceaiul de pătrunjel este asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Deși studiile efectuate pe oameni sunt limitate, s-a demonstrat că pătrunjelul acționează ca un diuretic natural, stimulând urinarea și prevenind formarea pietrelor la rinichi. De asemenea, apigenina, un flavonoid din pătrunjel, a demonstrat în studii de laborator că inhibă creșterea și răspândirea celulelor canceroase. Se crede și că ceaiul de pătrunjel poate stimula fluxul menstrual.

Pentru a prepara un ceai de pătrunjel, adaugă o lingură de pătrunjel uscat în 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul și lasă ceaiul să se infuzeze timp de 5 minute, apoi strecoară și bea.

Asigură-te că ai în vedere cantitatea de pătrunjel pe care o consumi și consultă un specialist înainte de a încorpora pătrunjelul în tratamente sau regimuri alimentare speciale.