Ești Sănătos

Ai colesterolul marit? Iata cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit

colesterol mare

Nu toate uleiurile pentru gatit au aceleasi beneficii pentru sanatatea ta. Asa ca, daca rezultatele celor mai recente analize de sange ti-au aratat ca ai colesterolul marit, este bine sa stii care sunt cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit in cazul tau.

Daca esti in cautarea unui ulei pentru gatit care sa fie recomandat pentru o dieta saraca in colesterol, trebuie sa stii, inainte de toate, ca nu toate uleiurile sunt la fel. Unele tipuri de ulei pot creste colesterolul LDL (asa-numitul colesterol „rau”), in timp ce altele pot sa scada nivelul acestuia.

Uleiurile benefice: de masline, din seminte de in, de arahide si altele

Dietele cu un continut bogat in acizi grasi Omega-3 si grasimi mononesaturate (acele grasimi considerate „bune”) te pot ajuta sa reduci nivelul colesterolului. Specialistii spun ca vei gasi aceste grasimi benefice in uleiul de avocado, in uleiul de rapita (sau uleiul de canola, cum mai este cunoscut), in uleiul din seminte de in, uleiul de masline, uleiul de arahide, uleiul de floarea-soarelui si uleiul de nuca.

Acizii grasi Omega-3 si grasimile mononesaturate ofera corpului antioxidanti, precum vitamina E si seleniu. Pe langa faptul ca ajuta la scaderea colesterolului in sange, grasimile bune par sa contribuie si la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel optim, imbunatatesc coagularea normala a sangelui si reduc inflamatia din organism.

De fapt, acizii grasi Omega-3 sunt substante nutritive esentiale, ceea ce inseamna ca trebuie sa le obtinem din alimente sau din pilule (suplimente alimentare). Organismul uman nu poate produce aceste substante nutritive din alte grasimi, carbohidrati ori proteine.

Acizii grasi Omega-3 nu sunt foarte des intalniti in alimentele pe care le mancam si cel mai frecvent se gasesc in peste si in fructele de mare.

Uleiul de masline

Uleiul de masline, facut din maslinele presate, nu are colesterol si contine grasimi benefice polinesaturate. Este considerat la scara larga cel mai sanatos ulei, in special variantele de ulei extravirgin, care nu sunt foarte procesate.

Retine: evita folosirea uleiului de masline daca vrei sa frigi ceva sau daca prajesti alimentele la temperaturi foarte inalte. Pe masura ce un ulei atinge punctul de ardere specific, acesta se transforma si devine nesanatos.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb, de asemenea, nu contine colesterol si poate functiona pentru a reduce colesterolul LDL putin mai repede decat uleiul de masline, potrivit unui studiu. Uleiul de porumb are o concentratie mai mare de fitosteroli (comparativ cu uleiul de masline), iar acestia ajuta la reducerea absorbtiei colesterolului.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado, o alta optiune de ulei fara colesterol, are un punct de ardere mai mare decat uleiul de masline ori cel de porumb. Este un ulei plin de savoare, foarte aromat, asa ca nu este potrivit pentru orice fel de mancare.

Daca vrei un ulei mai neutru din punct de vedere al aromei, incearca uleiul de rapita sau canola, care nu are colesterol si care are un punct de ardere mediu.

Ce uleiuri trebuie sa eviti daca vrei sa adopti o dieta saraca in colesterol

Uleiurile hidrogenate sunt uleiurile care sunt procesate sau rafinate de producatori pentru a prelungi durata de viata de raft. Din pacate, procesul de hidrogenare poate da nastere unor grasimi trans daunatoare. Acestea trebuie evitate cu orice masura, in orice dieta care are ca scop reducerea colesterolului sau mentinerea sanatatii inimii.

Atunci cand gatesti acasa, evita uleiul de palmier si uleiul de cocos saturat/hidrogenat, care sunt bogate in grasimi saturate. Desi uleiul de cocos a castigat multa popularitate si are un punct de ardere foarte mare, de fapt, el creste colesterolul LDL in sange. Daca totusi decizi sa folosesti ulei de palmier sau ulei de cocos, e recomandat sa le folosesti cu masura.