Ești Sănătos

Studiu: Consumul de carne roșie este legat de creșterea riscului de diabet de tip 2

191004 red meat grocery store 2007 ac 919p

Potrivit unui recent studiu, substituirea cărnii roșii cu surse de proteine de origine vegetală, precum nucile și legumele, poate reduce riscul de diabet de tip 2.

Euronews susține că reducerea consumului de carne roșie poate nu doar să ajute la scăderea amprentei de carbon, dar și să aibă beneficii semnificative pentru sănătate.

Potrivit autorilor unui studiu publicat joi în The American Journal of Clinical Nutrition, consumul a doar două porții de carne roșie pe săptămână poate expune indivizii la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, iar acest risc crește odată cu consumul mai mare. Xiao Gu, cercetător postdoctoral la Universitatea Harvard, a afirmat că descoperirile susțin în mod solid recomandările dietetice care sugerează limitarea consumului de carne roșie, fie ea procesată sau neprocesată.

Cercetătorii au analizat date de la peste 200.000 de participanți pe o perioadă de până la 36 de ani, constatând că fiecare porție zilnică de carne roșie procesată a fost asociată cu un risc cu 46% mai mare de dezvoltare a diabetului de tip 2, în timp ce fiecare porție zilnică de carne roșie neprocesată a fost legată de un risc cu 24% mai mare.

Diabetul de tip 2 perturbă modul în care organismul reglează glucoza, împiedicând utilizarea corectă a insulinei și determinând creșterea nivelului de zahăr din sânge. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consecințele pe termen lung ale diabetului de tip 2 pot include daune serioase asupra nervilor și vaselor de sânge.

Specialiștii de la Universitatea Harvard au raportat că trecerea la surse mai bogate de proteine vegetale, cum ar fi nucile și legumele, poate fi asociată cu un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2. De asemenea, s-a constatat că înlocuirea cărnii roșii cu produse lactate poate reduce riscul de diabet. Walter Willett, autor principal al studiului, a declarat că, ținând cont de rezultate, limitarea consumului de carne roșie la aproximativ o porție pe săptămână ar putea fi o alegere rațională pentru cei ce doresc să-și optimizeze starea de sănătate.

Rolul precis al cărnii roșii este dificil de determinat fără cercetări suplimentare, dar se presupune că prezența nitraților și nitriților în carnea roșie procesată ar putea afecta pancreasul, organul care produce insulina. În plus față de o dietă echilibrată, OMS recomandă menținerea unei activități fizice regulate, cu cel puțin 30 de minute de exerciții moderate zilnic, pentru a contribui la prevenirea diabetului de tip 2.

Pe lângă asocierea cu diabetul de tip 2, carnea roșie a fost legată și de alte afecțiuni. Într-o meta-analiză publicată în 2015, s-a constatat că consumul zilnic de carne roșie a fost asociat cu un risc cu 19% mai mare de mortalitate cauzată de boli cardiovasculare în rândul populației din SUA. Datorită conținutului ridicat de grăsimi saturate, carnea roșie poate contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge și poate favoriza acumularea de depuneri pe pereții arterelor. De asemenea, cercetătorii au descoperit legături între consumul de carne roșie și un risc crescut de apariție a cancerului colorectal și a cancerului de colon.