Ești Sănătos

Afectiunea ficatului gras atrage dupa ea si alte boli

boli ficat

Ficatul gras (steatoza hepatica non-alcoolica) este o problema frecventa de sanatate. Prezenta grasimii la nivelul ficatului este normala, atunci cand este vorba despre cantitati reduse de grasime. Insa daca procentul de grasime depaseste 5%-10% din greutatea totala a ficatului, devine o problema si avem de-a face cu ficat gras.

O multitudine de boli predispun pacientul la acumularea de grasimi la nivelul ficatului. Afectiunile care pot produce steatoza hepatica sunt: obezitatea, diabetul zaharat si dislipidemia.

Mult timp s-a crezut ca acumularea de grasime in exces la nivelul corpului (cum se intampla in obezitate) se poate extinde si la nivelul organelor interne precum ficatul. Ficatul nu are doar simplul rol de a depozita grasime, ci functioneaza precum o fabrica.

Atunci cand grasimea este prezenta in exces, aceasta se inflameaza si din depozite se desprind mici cantitati de grasime care ajung in circulatia sangelui. Organismul reactioneaza si produce hormoni pentru a se “lupta” cu acest fenomen. Printre acesti hormoni se numara si insulina.

Cand mecanismele de “lupta” ale organismului devin ineficiente, apare diabetul zaharat (rezervele de insulina ale pancreasului se epuizeaza). Grasimile din sange se pot depune la nivelul vaselor, unde pot produce probleme mari de sanatate (infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Toate aceste probleme de sanatate fac parte dintr-un cerc vicios care, intr-un final, duce la o durata mai scazuta de viata si la o calitate a vietii scazuta (prin prezenta mai multor boli simultan).

Alte boli care cresc riscul de aparitie a ficatului gras

Pacientii care sufera de bolile din lista de mai jos ar trebui sa se preocupe si de eventuala aparitie a ficatului gras. Ficatul gras a fost asociat cu mai multe patologii, iar in unele cazuri legatura nu a fost inca explicata pe deplin.

Este important sa stim cand poate aparea ficatul gras, deoarece ne putem modifica stilul de viata (regim, scadere in greutate, exercitiu fizic) pentru a preveni aparitia acestei probleme de sanatate.

Acestea sunt:

Hepatita B si hepatita C;

Hipertensiunea arteriala;

Sindromul de apnee in somn;

Boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica);

Fibroza chistica;

Infectii virale;

Afectiuni autoimune ale ficatului;

Malnutritie.

Unele studii facute in domeniu sugereaza si faptul ca prea multe bacterii la nivelul intestinului subtire pot fi, de asemenea, vinovate de aparitia steatozei hepatice non-alcoolice.

Si sarcina poate creste predispozitia pentru instalarea steatozei hepatice. In cazuri rare, in timpul sarcinii se pot acumula depozite de grasime la nivelul ficatului. Intr-o asemenea situatie, atat viitoarea mamica, cat si fatul, sunt in pericol.

Nu se stie inca o cauza exacta a aparitiei ficatului gras in timpul sarcinii, insa hormonii se pare ca joaca un rol important intr-o asemenea situatie.

Pentru combaterea riscului crescut de instalare a steatozei hepatice, e important sa se reduca factorii de risc.

In acest sens, se pot lua urmatoarele masuri:

Tratarea diabetului zaharat – odata instalat, diabetul nu mai poate fi vindecat, insa acesta poate fi tinut sub control. Prin respectarea tratamentului recomandat de medic, dar si prin adoptarea unui stil de viata sanatos, diabetul zaharat va fi tinut in frau si nu va crea probleme.

Combaterea obezitatii – greutatea corporala in exces poate cauza steatoza hepatica. Vestea buna este, insa, ca obezitatea poate fi combatuta. Sportul si dieta sunt aliatii tai de pret in lupta cu kilogramele in plus.

Prin exercitiile fizice se ard depozitele de grasime, dar totodata este stimulat si metabolismul, iar prin dieta se creaza deficit caloric, care la randul lui topeste depozitele de grasime.

Tratarea dislipidemiei – nivelul de colesterol, la fel ca si cel de trigliceride, poate fi redus atat prin tratament medicamentos recomandat de medic, cat si prin modificari ce tin de stilul de viata – dieta sanatoasa, saraca in grasimi nesanatoase, dar si sport.