Ești Sănătos

Cum recunoaștem o persoană care are probleme cu tiroida. Modificări ușor de observat la o examinare simplă, în oglindă

gat femeie tiroida 391x480 1

Felul în care arătăm, felul în care arată pielea și părul, aspectul ochilor sau al gâtului pot indica uneori că suferim de o problemă tiroidiană. Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică la ce să fim atenți.

Uneori boala se poate citi pe chip, auzim spunându-se asta, iar în cazul anumitor afecțiuni există într-adevăr semne evidente. Medicul endocrinolog Ruxandra Dobrescu explică, într-un video postat pe canalul său de Youtube, cum putem sesiza că ceva ar putea fi în neregulă. La persoanele cu disfuncții tiroidiene, explică medicul, pot să apară modificări la nivelul pielii, la nivelul părului, la nivelul inimii, la nivelul stării generale, la nivel psihic, iar toate aceste lucruri pot să ducă la anumite caracteristici sugestive pentru hipotiroidism sau hipertiroidism.

Persoanele care au hipotiroidism, adică un deficit de hormoni tiroidieni, au și modificări la nivelul pielii, care are o rată de regenerare mai scăzută. „Pielea tinde să devină uscată și rece, inclusiv din cauza faptului că se produce vasoconstricția, este un flux sangvin scăzut la nivelul extremităților și pielea e rece. E uscată, pentru că scade secreția de sebum și sudorația, adică transpirația, și poate să fie palidă sau chiar gălbuie, mai ales la persoanele care asociază și un grad de anemie care poate apărea și ea în contextul hipotiroidismului”, explică medicul. În cazul aceleiași afecțiuni pielea tinde să fie uscată și rugoasă. Prin îngroșarea stratului de cheratină poate să apară o hipercheratoză la nivelul pielii, în special la zonele de extensie, cum este fața exterioară a palmelor, arată medicul Ruxandra Dobrescu.

Pielea poate astfel să capete un aspect de cenușă și uneori un aspect specific de „solzișori”.

În cazul hipertiroidiei, care este situația opusă, din cauza excesului de hormoni tiroidieni pielea este foarte caldă, umedă, transpirată. Se întâmplă pentru că procesele metabolice sunt accelerate, fluxul sangvin la nivelul pielii este crescut, iar pielea are un aspect tipic. Este caldă și catifelată, ca pielea de bebeluș, detaliază medicul endocrinolog. O persoană cu hipertiroidie transpiră mult, pentru a încerca să-și păstreze o temperatură normală a corpului.

Modificări apar, atât în cazul hipertiroidiei, cât și al hipotiroidiei, și la nivelul părului și al scalpului.

„Părul poate să fie uscat, fragil și poate avea o tendință la cădere, uneori foarte importantă. Putem vorbi de o alopecie difuză, în care părul tinde să cadă cam peste tot de la nivelul scalpului, dar putem avea și situații de alopecie areata, adică zone din scalp care rămân fără păr, situație în care merită o vizită la medicul dermatolog, pentru că acestea pot apărea într-un context autoimun. De asemenea, dacă vorbim de o persoană cu o disfuncție tiroidiană, adică hipotiroidism sau hipertiroidism prin mecanism autoimun, adică vorbim de o tiroidită autoimună sau tiroidită Hashimoto, sau o persoană cu boală Basedow, care este varianta de hipertiroidie prin mecanism autoimun, în aceste situații putem avea niște modificări tipice la nivelul pielii, care sugerează o asociere a unei alte boli autoimune, cum este vitiligo – și acestea sunt petele acelea albe pe piele, care nu se colorează la soare”, a explicat medicul.

Când deficitul de hormoni este extrem pot să pară edeme, adică infiltrare a țesutului subcutanat, la nivelul pielii, la nivelul dermului, dând un aspect păstos al pielii. Apariția de edeme se poate vedea la nivelul feței, la nivelul pleoapelor, la nivelul membrelor inferioare.

Cu mulții ani în urmă erau mai des întâlnite, a mai dezvăluit medicul Ruxandra Dobrescu în materialul video, situații de hipotiroidism atât de sever încât se ajungea la îngroșarea vocii. „Se spunea prin cărțile clasice de endocrinologie că un hipotiroidism din acesta sever poate fi diagnosticat la telefon, adică doar după vocea pacientului”, a punctat medicul. Astăzi astfel de cazuri sunt mai rar întâlnite pentru că pacienții se prezintă devreme la medic, sfat pe care îl dă și medicul Ruxandra Dobrescu celor care au suspiciunea că ceva este în neregulă.