Ești Sănătos

Cum tii hipertensiunea sub control daca ai peste 50 de ani

tensiune mare

Tensiunea arteriala poate fi vazuta ca un barometru pentru sanatatea generala a sistemului circulator. O persoana cu hipertensiune arteriala are un risc semnificativ mai mare de insuficienta cardiaca, AVC (accident vascular cerebral), boala cronica renala si de deteriorare a arterelor (in mod similar cu deteriorarile cauzate de colesterolul mare).

Lucrurile nu stau altfel pentru cei care au ajuns la varsta a treia, mai ales ca hipertensiunea arteriala, de regula, creste o data cu varsta, in special o data ce persoana a trecut de varsta a doua.

Potrivit National Heart, Lung,and Blood Institute, o persoana care are o tensiune arteriala considerata sanatoasa (optima) la varsta de 50 de ani are 90% sanse sa dezvolte hipertensiune arteriala mai tarziu.

Din fericire, chiar si la varste peste 50 sau peste 60 de ani, poti avea un rol activ si poti lua masuri pentru a reduce tensiunea arteriala mare.

Cum mentii tensiunea arteriala la valori normale

Oricat de dificil ar parea, e important sa inveti cum sa mentii tensiunea arteriala in limite normale, mai ales ca acest control este destul de simplu.

La fel ca la alte tipuri de probleme ale sistemului circulator, cum este colesterolul, primul pas pentru a reduce valorile tensiunii arteriale sunt schimbarile facute in stilul tau de viata.

Ori de cate ori ai de-a face cu hipertensiunea, primul lucru e care trebuie sa il ai in vedere este sa iti schimbi stilul de viata, explica expertii.

Exercitiile fizice si miscarea sunt esentiale, la fel si controlul greutatii. Un alt lucru extrem de important este sa ai o alimentatie cat mai saraca in continutul de sare.

Recomandarile expertilor din domeniu spun ca ar trebui sa faci cel putin 30 de minute de miscare in fiecare zi. Pentru seniori, exercitiile fizice pot implica simple modificari in rutina de zi cu zi, cum ar fi sa mergi mai des pe jos si sa te implici in treburile casnice, tocmai din dorinta de a face mai multa miscare.

Pe langa faptul ca iti imbunatateste starea generala de sanatate a sistemului cardiovascular si iti imbunatateste nivelul colesterolului, exercitiile fizice te pot ajuta si sa slabesti.

Dieta fara sare e importanta

Dezvoltarea unei diete sanatoase (tot in legatura cu pierderea in greutate) este o alta unealta esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale. Alimentatia sanatoasa este importanta pentru varstnici si nu doar pentru ei, din motivele standard: vei avea o sanatate mai buna a sistemului cardiovascular, vei avea mai multa energie.

O dieta saraca in sare (daca elimini complet sarea din alimentatia ta, cu atat mai bine) este indeosebi de importanta pentru reducerea valorilor tensiunii arteriale, pentru ca sarea, in mod indirect, creste volumul de sange (adaugand apa in fluxul sangvin), lucru care, pe de alta parte, creste tensiunea arteriala.

Opteaza pentru dieta DASH

Una dintre cele mai frecvent recomandate diete pentru acei oameni care se lupta cu hipertensiunea arteriala este dieta DASH, abreviere care vine de la „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, cu alte cuvinte, abordari dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale.

Dieta DASH este un regim sarac in sodiu (sare), sarac in grasimi, care pune accentul pe fructe, legume si cereale. Dieta aceasta este rezultatul unui studiu, care a aratat ca grupul de persoane care a urmat dieta DASH si-a redus tensiunea arteriala cu o medie de 6 puncte in ce priveste tensiunea sistolica si cu 3 puncte in ce priveste tensiunea diastolica.

Acele persoane din cadrul studiului care fusesera deja diagnosticate cu hipertensiune si-auredus tensiunea arteriala cu 11 puncte (tensiunea sistolica) si cu 6 puncte (tensiunea diastolica).

Medicatia este importanta

Asa cum multi dintre noi stiu, modificarile in stilul de viata si in alimentatie pot fi adesea greu de facut. Medicatia este, totudi, o optiune importanta pentru multi varstnici care sufera de hipertensiune, uneori tocmai pentru ca hipertensiunea lor este suficient de severa pentru a necesita combinarea schimbarilor facute in stilul de viata cu medicatia.

Discuta cu medicul tau si cere-i sfatul daca este cazul sa iei sau nu medicamente pentru hipertensiune.