După un studiu de 20 de ani, un profesor de la Harvard susţine cu persoanele care beau cafea au mari şanse să trăiască mai mult. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Obiceiuri zilnice care determină îmbătrânirea prematură
După un studiu de 20 de ani privind efectele cafelei asupra corpului uman, Frank Hu – profesor de la Harvard, susţine că persoanele care beau cafea trăiesc mai mult. În mod specific, cercetarea a constatat că persoanele care au consumat cafea au înregistrat riscuri mai mici de a dezvolta boli cardiovasculare şi neurodegenerative, scrie The Independent. Cercetarea a început în 1976 şi a implicat aproape 210.000 de oameni. „Cafeaua este cu siguranţă o băutură foarte complexă.
Pe lângă cofeină, conţine şi sute, poate mii, de compuşi bioactivi, deci este foarte dificil, poate chiar imposibil, să explici efectele compuşilor individuali sau ale substanţelor chimice“, a declarat Frank Hu.
Beneficiile pentru sănătate a cafelei derivă nu numai din compuşi, ci mai degrabă datorită efectelor mineralelor şi diferiţilor antioxidanţi.
Beneficiile cafelei, anulate de efectele fumatului
„Am constatat că beneficiile pentru sănătate ale cafelei sunt mai pronunţate sau mai evidente la persoanele care nu fumează“, a spus Hu.
Cu alte cuvinte, fumatul anulează beneficiile consumului de cafea. Cercetările anterioare au arătat că băutul cafelei este asociat cu un risc scăzut de diabet, boli cardiovasculare, boala Parkinson şi boli hepatice, inclusiv cancer hepatic.
De asemenea, este asociat cu un risc scăzut de depresie şi suicid, ajută organismul să metabolizeze zahărul din sânge, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi poate chiar reduce inflamaţia. Hu avertizează că nu toată lumea răspunde la cafea în acelaşi mod şi că beneficiile pot fi diferite la fiecare persoană în parte.