Par sa fie cele mai simple metode de a-ti ingriji sanatatea, dar testele care se pot face acasa au si neajunsuri. Cel mai mare ar fi acela ca, desi nici unul dintre ele nu are pretentia precizarii unui diagnostic, cei mai multi dintre utilizatori fac imediat legatura intre rezultatul unui test si boala pentru care este indicat.
Uneori, testele pot detecta anumite afectiuni in faza incipienta, dar precizia lor este destul de limitata. Ele nu pot stabili un diagnostic, ci pot doar sa traga un semnal de alarma, pentru medic si pacient. Testele pentru acasa ne spun mai multe despre noi si ne simplifica viata, dar nu exclud investigatiile profesioniste si prezentarea la medic.
PENTRU DIABET
Ce este. Un simplu test de urina poate determina nivelul zaharului din sange si poate da un rezultat in doua minute. Se bazeaza pe colorarea in verde a benzii cufundate in urina, in cazul prezentei glucozei in sange, dar nu da nici o informatie despre nivelul acesteia.
Indiferent de marca, glucometrul este format dintr-un cititor, lancete (ace minuscule) si benzi de test. Cu ajutorul lancetei se obtine o picatura de sange (de obicei, din deget), care se pune pe banda, apoi in aparatul de citire.
Caracteristici: Este cu atat mai precis cu cat este mai complex si costa mai mult.
La ce e bun. Glucometrul este extrem de util pentru cei care sufera de diabet. La aceasta categorie de bolnavi, testarea glicemiei se realizeaza zilnic si, uneori, de mai multe ori pe zi. De asemenea, este indicat celor care au cazuri de diabet in familie si prezinta un grad ridicat de risc sau care, la un moment dat, prezinta simptomele unui posibil diabet (oboseala, sete excesiva, vedere incetosata).
Atentie: poti detecta un nivel ridicat al glucozei in sange fara sa ai diabet. De aceea, verifica rezultatul analizei printr-un consult medical complet, un control al tensiunii arteriale etc.
TEST DE OVULATIE
Ce este. Testul de fertilitate este o analiza simpla si rapida pentru identificarea hormonului luiteinizant din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei. Este similar ca functionare cu testele de sarcina.
Pentru aceasta, se colecteaza urina de dupa-amiaza intr-un vas mic, perfect curat. Se introduce testerul in urina, iar citirea se face dupa trei-zece minute, conform instructiunilor de folosire atasate.
Caracteristici: Testul indica zilele (numarul de ore) in care va avea loc ovulatia (perioada de maxima fertilitate) cu o precizie de 99,9%.
La ce e bun. Daca vrei sa ai un copil, acest test te ajuta sa afli perioada in care ai cele mai mari sanse sa-ti implinesti dorinta. De obicei, aceasta se afla la mijlocul ciclului menstrual, in ziua a 13-a, pentru un ciclu regulat de 28 de zile.
O data ce ai aflat-o, programarea in urmatoarele 26 de ore este ceea ce trebuie sa faci pentru a-ti spori sansele de a ramane insarcinata. E adevarat, metoda elimina spontaneitatea din viata ta, dar e un bun ajutor pentru cele care „nu au timp” sa ramana insarcinate.
Atentie: testul arata momentul eliberarii hormonului luiteinizant si posibilitatea ovulatiei, nu si certitudinea ei – exista cazuri in care aceasta nu se produce (cand foliculul nu se rupe, iar ovulul nu este eliberat).