Sângerarea gingivală este o problemă relativ comună, una ce tinde să se manifeste în special atunci când te speli pe dinți sau mănânci. Ea nu apare însă niciodată fără motiv. În general, este considerată un semn că sănătatea gingiilor tale a fost afectată de un factor sau altul. Care sunt câteva dintre motivele din cauza cărora te-ai putea confrunta cu această problemă vei descoperi în rândurile de mai jos.
1. Igiena orală precară
O igienă orală corectă este esențială atunci când îți dorești să nu ai probleme cu dinții sau gingiile. Periajul dentar, realizat de 2 ori pe zi, timp de cel puțin 2 minute, folosirea aței dentare și a apei de gură și controalele stomatologice periodice sunt elementele obligatorii ale unei bune igiene orale. În caz contrar, te vei confrunta cu diverse probleme dentare. Unul dintre semnele asociate adesea cu neglijarea igienei orale este tocmai sângerarea gingivală.
2. Folosirea unei tehnici incorecte de periaj
Tehnica incorectă de periaj reprezintă o altă posibilă cauză menționată atunci când se vorbește despre sângerarea gingivală. O greșeală pe care multe persoane o fac este că folosesc mișcări prea agresive în timpul periajului dentar. În ciuda a ceea ce ai putea crede, dinții tăi nu vor mai curați dacă aplici o presiune mai mare. Dimpotrivă, acest lucru poate duce la deteriorarea smalțului dentar și la iritarea gingiilor.
Folosește mai bine mișcări blânde, circulare, și evită-le pe cele înainte-înapoi. De asemenea, este indicat să folosești o periuță de dinți cu peri mai moi, fie că este vorba de una manuală sau de una electrică.
3. Utilizarea incorectă a aței dentare
Ața dentară este esențială pentru sănătatea ta orală. Folosită o dată pe zi, aceasta asigură curățarea spațiilor interdentare, unde nici cea mai bună periuță de dinți nu poate ajunge. Ca și în cazul de mai sus, utilizarea unei tehnici incorecte, prea agresive, poate irita gingiile și le va face să sângereze. Același lucru se poate întâmplă dacă reîncepi să folosești ața dentară după o pauză mai lungă sau este pentru prima dată când o introduci în rutina ta de îngrijire orală. În astfel de situații, sângerările gingivale ar trebui să dispară după câteva zile.
Dacă nu știi exact cum ar trebui utilizată ața dentară, ce mișcări sau tehnici sunt recomandate, nu ezita să ceri sfatul unui medic stomatolog.
4. Gingivita
Asociată în principal cu igiena orală precară, gingivita este o afecțiune ce apare pe fondul acumulării de tartru la nivelul liniei gingiilor, ducând la inflamația acestora. Unul dintre semnele de alarmă este sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar. Este considerată o afecțiune ușoară, reversibilă, dar care, dacă nu este tratată, va evolua către parodontoză, o boală gravă, ce poate duce inclusiv la pierderea dinților.
5. Deficitul de vitamine
Deficitul de vitamine, în special de vitamina C și vitamina K, poate fi o altă posibilă cauză a sângerării gingivale. Vitamina C susține vindecarea rănilor și întărește oasele și dinții, în timp ce vitamina K are rol în procesul de coagulare a sângelui, dar și în menținerea sănătății oaselor. Atunci când organismul nu primește o cantitate suficientă de vitamina C și vitamina K sau nu le poate absorbi corect, vor apărea diverse probleme, între care și sângerarea gingiilor.
Sângerarea gingivală este o problemă frecvent întâlnită, ce poate avea multiple cauze. Printre acestea se numără igiena orală precară, folosirea unei tehnici incorecte de periaj, utilizarea incorectă a aței dentare, gingivita și deficitul de vitamine. Mai poate fi vorba însă și de diverse afecțiuni sau de medicamentele pe care le iei. Dacă te confrunți cu această problemă și observi că nu se ameliorează sau persistă un timp îndelungat, ar fi indicat să mergi la un control stomatologic. Numai dentistul poate stabili cu certitudine din ce motiv îți sângerează gingiile și de ce fel de tratament ai nevoie.